Caută
Close this search box.

FOTO. Locul de unde a plecat noul coronavirus în Europa și cum a fost ”acoperit”

Restaurantul ”Kitzloch” din stațiunea austriacă Ischgl este considerat, alături de meciul de fotbal Atalanta Bergamo – Valencia, unul dintre cele două epicentrel ale ”erupției” noului coronavirus în Europa, locul de unde a plecat și de unde s-a răspândit pandemia. Deși austriecii au recunoscut abia târziu, la ”Kitzloch” au fost infectați numeroși norvegieni, islandezi, germani, englezi, norvegieni, suedezi, americani sau austrieci, care la rândul lor au dat mai departe în cascadă.

Barmanul, un tip pe la 36 de ani, iese din spatele tejghelei. Clienții au cerut un ”beer pong”, el e mare specialist în astfel de ”jocuri”. DJ Boris dă muzica mai tare, ”Highway to Hell” a celor de la AC/DC, bubuie-n boxe. Toată lumea cântă, e o îngrămădeală de nedescris. Omul slalomează printre mese, ajunge la cea în care vreo 20 de mușteriii bat cu putere-n lemn. Au echipele formate. 10 pahare se ”montează” într-o parte, ca în triunghiul de bile ce trebuie ”spart” la biliard. Celelalte, pac, în partea opusă. Toate pline cu bere. Două mingi de ping-pong și, gata, distracția poate începe! Arunci în paharul trupei opuse, mingea de celuloid odihnește pe suprafața licorii magice, pac, ești obligat să bei! Și tot așa. ”Gloanțele” mai cad pe jos, mai sunt scoase din pahare cu mâna, doi mai beau din același recipient, ”costițele cu sos BBQ”, una dintre specialitățile casei, aterizează, și ele, pe masă, e frumos, e veselie, e antren…

Ischgl e o stațiune turistică austriacă. Undeva la 1.500 de suflete, dar cu o capacitate hotelieră imensă, undeva la 10.000 de turiști. Vara, sezonu-i mort, dar iarna de aici se dă ora exactă pentru iubitorii de ski: pârtii infinite. Apoi, la final, toată lumea se drege la ”Kitzloch”, o cârciumă ”apres-ski”, unde n-ai loc să arunci un ac după ora 15.00.

Acesta este unul dintre punctele din care coronavirusul a început să se răspândească în Europa. Corect, pandemia ar fi pornit la drum oricum și ar fi afectat ”Bătrânul Continent”, dar specialiștii consideră ”Kitzloch” un fel de epicentru din cauza lentorii cu care s-au mișcat autoritățile austriece precum și a faptului că multă vreme au refuzat să considere zona una de ”risc maxim”, ținând, în continuare, restaurantul deschis, deși zvonurile cu pacienți infectați cu coronavirus ajungeau din toate părțile.

Povestea e simplă. Din Munchen pleacă spre Islanda, Keflavik, pe 29 februarie, un ”Boeing 757”. Toți pasagerii, 200 la număr, au fost la Ischgl și au trecut pe la ”Kitzloch”, un local deschis acum 20 de ani. Mulți dintre ei aveau să fie testați pozitiv. O zi mai târziu, alte 14 persoane intră în carantină, după ce urmaseră același traseu. Islandezii anunță zona de risc maxim, precum Iranul sau Wuhanul chinezesc. Franz Katzgraber, un oficial austriac, spune că este ”foarte puțin probabil ca acești turiști să se fi infectat la noi în zonă. Au venit cu acest tip de gripă din Italia”. Sezonul de ski continuă neperturbat în Tirol.

Germanii de la Institutul ”Robert Koch” anunță și ei că ceva nu este în regulă. Sunt mulți pacienți care au fost în Austria. Pentru nemți, locul devine ”riscant”. Pe 7 martie apar primele cazuri în Norvegia. Din 1.198 de infectați, 491 veneau din Austria, de la ski. Suedezii, la fel! Daren Bland, primul pacient englez cu COVID-19 fusese la ”Kitzloch”…”Mulți turiști care nu au trecut pe la acest restaurant au fost contaminați, apoi, în sătuc”, spun autoritățile din Marea Britanie. Doi pasionați de sporturile de iarnă sunt depistați pozitiv în Statele Unite. Ghiciți unde fuseseră cu două săptămâni înainte? Exact!

În decembrie 2019, multe vedete au acceptat să facă reclamă stațiunii. Hanna Weig, o nemțoaică plină de urmăritori, a fost una dintre ele. O vedeți mai jos.

Abia pe 7 martie vine confirmarea: un angajat al restaurantului ”Kitzloch”, în vârstă de 36 de ani, este depistat pozitiv. Apoi, altul. Bernhard Zangerl, patronul, recunoaște cu o jumătate de gură: ”Da, avem doi contaminați, dar și oamenii noștri au fost infectați de către clienții veniți din alte părți”. Abia pe 14 martie, Rudolf Anschober, Ministrul Sănătății, și Karl Nehammer, de la ”Interne”, susțin o confrință de presă: ”Toate persoanele care au călătorit, începând din 28 februarie, în zonele Paznauntal, St. Anton am Arlberg sau Heiligenblut sunt rugate să se izoleze, de urgență, acasă!” Era prea târziu!

A doua zi, 15 persoane care au intrat în contact cu cei doi barmani sunt depistați pozitiv în Austria. Pentru că aceștia au continuat să meargă la ”Kitzloch”, infectează un anestezist de la ”Salzburg Uniklinikums” (LKH), aflat, în concediu, la ski. Urmarea? Conform postului de televiziune ”ORF”, 33 de doctori, 53 de asistente medicale, 18 pacienți, trei medici de pe avion și un pilot intră în carantină! Danezii anunță că un tânăr, Christian Vagn Uhre, și prietena lui, Cecilie Dam Christensen, au fost, în perioada 28 februarie – 6 martie, la Ischgl, au trecut pe la cârciumă, iar acum sunt depistați pozitiv! Se centralizează datele, sunt mai mulți de 500 de oameni infectați direct din locația respectivă. Conform specialiștilor, numai primul barman cu coronavirus a transmis virusul, direct, către 24 de suflete! Se raportează, apoi, un caz din Scoția!

Pe 7 martie, localul este închis. ”Am luat cele mai bune decizii pentru acel moment”, spune patronul Zangerl, fără a ”traduce” ce vrea să însemne asta. Între timp, specialiștii fac calcule: dacă se estimează că într-un sezon trec pe la ”Kitzloch” 500.000 de clienți, iar în acest sezon au ajuns acolo 350.000 de oameni, câți dintre ei au fost infectați direct și câți la a doua ”mână”? ”Niciodată nu cred că e prea târziu. Important e că am recunoscut problema”, încheie doctorul Cornelia Lass-Florl, directorul pentru probleme de igienă din zonă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri