Un tren aparţinând, după toate probabilităţile, lui Kim Jong Un a fost reperat pe nişte imagini foto luate din satelit într-o staţiune balneară în estul Coreei de Nord, afirmă site-ul american 38North, într-un moment în care starea de sănătate a liderului nord-coreean generează numeroase speculaţii, transmite duminică AFP.

Trenul apare pe clişee, în zilele de 21 şi 23 aprilie, într-o gară rezervată familiei Kim, a precizat site-ul într-un articol difuzat sâmbătă.

Prezenţa acestui tren „nu probează prin nimic totuşi că în locul respectiv s-ar afla liderul nord-coreean şi nici nu sugerează ceva despre starea sănătăţii sale”, potrivit 38North.

„Dar aceasta acreditează informaţiile potrivit cărora Kim s-ar afla într-o zonă rezervată elitei pe coasta de est”, continuă site-ul, citat de Agerpres.

Experţii fac tot felul de speculaţii cu privire la starea sănătăţii lui Kim, care nu a mai apărut în nici una dintre imaginile oficiale ale festivităţilor din 15 aprilie.

Această zi este totuşi cea mai importantă din calendarul politic nord-coreean pentru că este cea în care întreaga ţara aniversează naşterea fondatorului regimului, Kim Ir Sen, bunicul actualului lider.

Kim nu a mai apărut în public de la o reuniune a biroului politic al partidului aflat la putere în 11 aprilie şi un turneu de inspecţie la o bază aeriană, care fusese evocată de presa oficială nord-coreeană, în 12 aprilie.

Daily NK, o publicaţie online administrată de transfugi nord-coreeni, afirmase că liderul nord-coreean fusese operat în aprilie pentru probleme cardiovasculare şi că era în convalescenţă în provincia Pyongan de Nord.

Citând o sursă nord-coreeană neidentificată, această publicaţie avansa ideea că Kim, în vârstă de 30 de ani, ar fi tratat de urgenţă din cauza unor probleme legate de „tabagismul său excesiv, obezitate şi oboseală”.

Coreea de Sud, aflată în continuare în război din punct de vedere tehnic cu Coreea de Nord, a minimalizat aceste informaţii.

CNN, care citează un responsabil american, a relatat la rândul său că Washington-ul „studiază informaţii” potrivit cărora Kim Jong Un ar fi „în stare gravă după o operaţie chirurgicală”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here