Caută
Close this search box.

Cea mai toxică ştire falsă: COVID-19, o mascaradă pentru a impune vaccinarea obligatorie

covid-19

Tot mai multe știri false referitoare la Sars-cov-2 circulă, în aceste zile, pe platformele de social media.

La nivel global, au fost identificate câteva valuri de fake news, spune la RFI Alina Bârgăoanu, prof. univ. dr. SNSPA și expert în analiza dezinformării. De departe, cea mai periculoasă narațiune toxică este cea cu privire la vaccinare, spune aceasta.

„Găsirea unui vaccin a declanșat o adevărată cursă globală. Cred că toată lumea, toți medicii, toți epidemiologii, toți virusologii de pe această planetă sunt implicați în acest demers. Este tulburător faptul că există segmente mari ale populației, nu numai în România, ci la nivel global, care au început să se mobilizeze împotriva unui vaccin care nici nu există și care, după părerea mea, ar rezolva foarte multe probleme”, spune Alina Bârgăoanu.

Reporter: În ultima vreme au circulat mai multe știri false legate de COVID-19. Începem cu originea virusului. S-a spus că a fost creat în laborator.

Prof. Alina Bârgăoanu: Este una dintre primele teorii conspiraționiste sau narațiuni toxice, așa cum le-am numit eu, care au circulat în timpul pandemiei. În ordine temporală, este chiar prima conspirație care a circulat. Are un istoric precis.

Originea acestei conspirații este legată de un site obscur din India, a fost preluată de un blog financiar, după care a intrat chiar în mainstream-ul mass media. Interesant este că, la fel ca virusul, această conspirație a dezvoltat tot felul de tulpini, în sensul că, periodic, locația laboratorului unde ar fi fost fabricat virusul s-a schimbat.

Inițial, a pornit cu ideea că ar fi vorba despre un laborator din China. După care narațiunea s-a schimbat, în sensul că ar fi originar din Statele Unite, după care a trecut și prin Israel. S-au găsit actorii cu care să fie asociată această origine. Interesant este că, din punctul de vedere al conținutului, această narațiune a circulat fix în aceeași formă.

Diferită a fost locația propriu-zisă. Interesant este că sunt oameni care cred că a fost creat într-un laborator din China, dar în același timp cred că a fost creat și într-un laborator din Statele Unite. Acest lucru îmi arată un lucru asupra căruia eu am mai avertizat în intervențiile mele publice.

Cineva care crede într-o conspirație este foarte susceptibil de a crede și cealaltă conspirație, chiar conspirația opusă. În legătură cu această poveste toxică, aș vrea să spun că ea a intrat foarte mult în mainstream, în mass media și chiar în discursul oficial, ceea ce o face mult mai greu de înlăturat. Repet, nu vorbim despre o simplă conspirație, ci despre una care a intrat în mainstream, chiar în discursul oficial.

Reporter: Există narațiuni toxice, cum le-ați denumit dumneavoastră, cu privire la vaccinare. Zilnic apar știri despre vaccinuri. Sunt peste 100 în dezvoltare. 8 sunt testate deja. Acest fapt a dus la o proliferare a antivacciniștilor. Se spune că „cineva vrea să ne vaccineze cu forța”.

Prof. Alina Bârgăoanu: Această narațiune toxică referitoare la faptul că totul ar fi o mascaradă pentru a introduce vaccinarea obligatorie mi se pare narațiunea cea mai periculoasă, poate pentru că este vorba și despre o opțiune personală.

Consider că este narațiunea toxică cea mai periculoasă pentru că, în primul rând, are direct de-a face cu viața omului, chiar cu viața copiilor. Probabil din acest motiv există și un pic de sensibilitate mărită din partea mea. Al doilea argument pentru care consider că această narațiune este de departe cea mai toxică este datorat faptului că ea a adunat toate celelalte narațiuni, toate celelalte conspirații.

Este un tip de meta-narațiune, o narațiune-umbrelă în interiorul căreia găsim toate celelalte narațiuni toxice care au fost promovate în aceast perioadă, inclusiv narațiunea toxică despre care am vorbit mai înainte, legată de originea virusului.

Această poveste cu virusul inventat se cuplează cu agenda anti-vaccinistă, construindu-se următorul raționament. Virusul a fost fabricat, aproape nici nu mai contează unde, pentru a susține agenda celor care vor să introducă vaccinarea obligatorie.

Și narațiunea toxică a leacurilor miraculoase și-a găsit loc sub această agendă anti-vaccinistă prin construirea unui pseudoargument, conform căruia există leacuri miraculoase, dar nu sunt promovate, ne sunt interzise tocmai pentru a susține agenda big farma și agenda celor care susțin vaccinarea obligatorie.

Din acest motiv spun că este narațiunea cea mai toxică. Unul dintre motive pentru că are direct de-a face cu viața omului, cu viața copiilor. Al doilea, pentru că a adunat teme din toate celelalte narațiuni cu care am fost confruntați în ultima perioadă.

Rep: În context, aduc în atenție o știre de la vecinii noștri de peste Prut. „Mitropolia Moldovei solicită autorităților să nu fie permisă implantarea cipurilor în oameni, așa cum ar dori Bill Gates.

Mitropolia atrage atenția că o eventuală vaccinare a populației împotriva COVID -19 nu trebuie să fie obligatorie, ci benevolă. În caz contrar ar încălca leguslația națională și internațională”. Se tot vorbește despre vaccinarea populației în condițiile în care încă nu avem un vaccin. Iar acum, avem o poziție publică care nu are niciun fundament științific.

Prof. Alina Bârgăoanu: Mă bucur foarte mult că ați adus în discuție această poziție oficială. Se leagă și de ceea ce am spus mai sus, faptul că narațiunile toxice devin cu atât mai toxice cu cât ele pătrund în discursul mainstream, chiar în discursul oficial. Aceasta este ca o afirmație generală. Mă bucur foarte mult că atrageți atenția asupra acestei știri.

În legătură cu ea, aș mai spune câteva lucruri. În primul rând este fascinant, tulburător, alarmant faptul că începem să ne mobilizăm împotriva unui vaccin pe care îl dorim cu toții și pe care încă nu l-am descoperit. Găsirea unui vaccin a declanșat o adevărată cursă globală.

Cred că toată lumea, toți medicii, toți epidemiologii, toți virusologii de pe această planetă sunt implicați în acest demers de a găsi un vaccin. Este tulburător faptul că există segmente mari ale populației, nu numai în România, ci la nivel global, care au început să se mobilizeze împotriva unui vaccin care nici nu există și care, după părerea mea, ar rezolva foarte multe probleme.

Este fascinant faptul că ne mobilizăm împotriva unui vaccin care nu există. În al doilea rând, l-ați invocat pe Bill Gates. Este foarte interesant că, în acest moment, Bill Gates este figura cea mai demonizată la nivel global. Cred că a câștigat acum premiul întâi la demonizarea publică la nivel global. Motivul pentru care este figura publică cea mai demonizată are de-a face cu faptul că el este simbolul mișcării provaccinare.

Această demonizare a lui Bill Gates are de-a face cu faptul că este una dintre figurile publice globale care militează pentru vaccinare atât în lumea dezvoltată, cât și în țările în curs de dezvoltare și în cele subdezvoltate. Iarăși, interesant este, apropo de cum iau naștere teoriile conspirației, că în timpul unei conferințe de la sfârșitul anului trecut, Bill Gates a avut o prezentare de tip foresight, în care avertiza cu privire la probabilitatea izbucnirii unei pandemii.

În gândirea conspiraționistă, acest lucru, care s-a întâmplat, declarația lui Bill Gates fiind un fapt, a fost reinterpretat ca o dovadă, un pseudoargument cum că Bill Gates știa că urmează să se întâmple pandemia, că este parte din această conspirație, din această mascaradă.

Ultimul lucru pe care vreau să îl spun în legătură cu această știre pe care ați adus-o în atenția publică este faptul că, și în România, și în alte țări, discursurile antivaccinare sunt de foarte multe ori promovate de site-uri care promovează mesaje de tip ultraconservator.

În general, nu numai pe această narațiune toxică, site-urile din Republica Moldova sau paginile de Facebook din Republica Moldova au reprezentat o poartă de intrare a acestor narațiuni toxice în spațiul public românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri