Caută
Close this search box.

Ambasadorul Rusiei a fost convocat de MAE după ce a atacat Strategia Națională de Apărare a României

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a dispus, vineri, convocarea ambasadorului Rusiei la București, Valery Kuzmin, după ce purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe de la Moscova a atacat, joi, Strategia Națională de Apărare a României.

Acesta a spus că „Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului, ceea ce nu confirmă decât – aşa cum ni se pare – un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”.

Valeri Kuzmin, ambasadorul Rusiei la Bucureşti, atacă violent noua Strategie Naţională de Apărare a României

„În contextul declarațiilor de ieri, 11 iunie 2020, ale purtătorului de cuvânt al MAE rus în legătură cu Strategia Națională de Apărare a României, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, să fie convocat astăzi, 12 iunie 2020, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de secretar de stat.

Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice, Dan Neculăescu, a comunicat ambasadorului Kuzmin faptul că menționarea Federației Ruse în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să constituie un motiv de surprindere, acesta fiind efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani.

Acest comportament este evaluat ca destabilizator, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și Uniunii Europene.

Partea română a arătat că ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse.

Partea română a precizat că Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în
conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme.

Din acest punct de vedere, documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional.

MAE reafirmă, în acest context, că un dialog pragmatic, bazat pe respect reciproc, poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens”, se arată într-un comunicat emis de MAE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri