Caută
Close this search box.

Arestări în Hong Kong, la comemorarea protestului din Piaţa Tiananmen

Poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor din Hong Kong, care au comemorat protestul din 1989, din piaţa Tiananmen din Beijing, relatează Reuters.

Potrivit unui mesaj pe Twitter, preluat de AFP, forţele de ordine au făcut arestări.

Demonstranţii din Hong Kong intenţionau să organizeze, ca de fiecare dată în ultimii 30 de ani, un priveghi cu lumânări în memoria revoltei. De data aceasta, ei au acuzat Beijingul că încearcă să le restricţioneze şi lor libertăţile civile.

A fost pentru prima oară când s-au înregistrat incidente violente la manifestaţia devenită tradiţională, după interdicţia oficială motivată prin restricţiile impuse de epidemia de coronavirus.

Ciocnirile au avut loc în cartierul Mong Kok, unde localnicii au încercat să ridice baricade cu garduri din metal. „Unii protestatari îmbrăcaţi în negru tocmai blochează străzi în Mong Kok, Jong Kong. Poliţiştii efectuează arestări”, a anunţat poliţia în reţeaua socială Twitter, potrivit Agerpres.

În parcul Victoria s-au adunat câteva mii de oameni, care au scandat sloganuri – „Eliberaţi Hong Kongul, revoluţia zilelor noastre” şi „Luptaţi pentru libertate, fiţi alături de Hong Kong”.

Şapte biserici catolice şi-au deschis porţile pentru slujbe de pomenire.

„Nu facem altceva decât să ne amintim de cei morţi în 4 iunie, studenţii ucişi. Cu ce am greşit? Timp de 30 de ani am venit aici paşnic şi rezonabil, o dată ce se termină asta, sayonara (la revedere – n. red.)”, le-a spus reporterilor Kitty, o casnică în vârstă de 70 de ani.

„Ne temem că va fi ultima oară când putem avea o ceremonie, dar locuitorii din Hong Kong îşi vor aminti întotdeauna ce s-a întâmplat pe 4 iunie”, a arătat Brenda Hui, în vârstă de 24 de ani, care stătea alături de o prietenă sub o umbrelă albă, iluminată pe bază de baterii, cu inscripţia „Nu uitaţi niciodată 4 iunie”.

Unii studenţi din Hong Kong au continuat şi tradiţia de a scrie cu vopsea pe podul din campusul universitar mesajul memorial pentru Tiananmen:

„Sufletele martirilor vor dăinui de-a pururi în ciuda masacrului brutal. Scânteia democraţiei va străluci veşnic pentru alungarea răului”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri