Caută
Close this search box.

DNA-ul Pădurilor a primit votul final pozitiv, în Parlament

dna-ul pădurilor

Deputatul USR Stelian Ion anunţă că şi Senatul a votat favorabil pentru poiectul USR de înfiinţare a „DNA-ului pădurilor”. Proiectul a fost adoptat cu 119 voturi „pentru” şi 11 abţineri. Senatorii UDMR sunt singurii care s-au opus.

Un amendament admis prevede că DIIM va funcţiona cu un număr maxim de 295 de procurori, dar nu mai puţin de 10; cu 290 de ofiţeri şi agenţi de poliţie judiciară, nu mai puţin 25 de posturi ocupate prin detaşare sau concurs, după caz; 40 de specialişti – nu mai puţin de cinci şi 270 de angajaţi – personal auxiliar de specialitate, economic şi administrativ, dar nu mai puţin de 25 de posturi.

De asemenea, a fost adoptat un amendament care prevede constituirea anuală a unui depozit în valoare de „cel puţin un milion de lei pentru acţiuni privind organizarea şi constatarea infracţiunilor”. Fondul va fi la dispoziţia procurorului-sef al DIIM, iar modul de gestionare şi utilizare se va stabili prin ordin al acestuia.

„Astăzi s-a concretizat un vis al USR: am făcut un pas înainte în direcţia apărării pădurilor, apelor, solului şi aerului din România.

A fost votată înfiinţarea Direcţiei pentru Investigarea Infracţiunilor de Mediu, mai cunoscută deja drept DNA-ul Pădurilor.

Instituţiile judiciare în organizarea lor de astăzi nu au fost în măsură să apere eficient mediul. Nouă structură va fi responsabilizata, va fi specializată, va oferi rapoarte de activitate şi va trebui să-şi dovedească eficienta.

E important ca guvernul actual şi cele viitoare să pună la dispoziţia acestei structuri mijloacele materiale şi umane pentru a-şi putea desfăşura activitatea.

E important ca la conducerea acestei noi structuri de parchet să fie selectate şi numite persoane bătăioase, care să restabilească respectarea legii. Iar specializarea magistraţilor şi a poliţiştilor pe această zonă de competenta este obligatorie.

Le urez succes tuturor celor care vor activa în cadrul DIIM!

Noi, cei din USR, ne vom implica în continuare în apărarea mediului, vom propune îmbunătăţirea legislaţiei pentru a putea lăsa copiilor noştri o ţară curată, în care să se bucure de păduri, de natură, de apă şi de aer curat”, anunţă Stelian Ion.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM), o structură creată pe modelul DNA şi DIICOT, va funcţiona cu personal specializat pe cercetarea penală în domeniul mediului şi cu specialişti pe tehnica de mediu. Specializarea personalului se va face urmărind exemplele pozitive ale altor state europene şi nu numai. DIIM va primi resurse adecvate şi va putea colabora cu procurori şi poliţişti judiciari, precizează USR.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Garda de Mediu vor oferi DIIM date şi informaţii despre orice situaţie care probează o infracţiune de mediu.

DIIM va soluţiona toate dosarele care privesc impactul de mediu generat de persoane fizice şi juridice, în special, dar fără a se limita la, domeniul silvic, calitatea aerului, apei şi solului, deşeuri, minerit şi procese industriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri