Caută
Close this search box.

Raluca Turcan: Judecătorii CCR pun în pericol funcţionarea statului român

raluca Turcan

Vicepremierul Raluca Turcan susţine că judecătorii Curţii Constituţionale pun în pericol funcţionarea statului român, întrucât în jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleşilor locali, ceea ce reprezintă o „situaţie fără precedent care pune în pericol funcţionarea administraţiei publice locale”.

„Decizia de azi a CCR este o nebunie! Pentru a doua oară, în mai puţin de o lună, judecătorii Curţii Constituţionale pun în pericol funcţionarea statului român! În jurul datei de 20 iunie vor expira mandatele aleşilor locali – alegerile din 2016 au avut loc pe 5 iunie, iar mandatele s-au preluat la distanţă de câteva zile – situaţie fără precedent care pune în pericol funcţionarea administraţiei publice locale”, afirmă Raluca Turcan, într-o postare pe Facebook.

Ea spune că, practic, în doar 17 zile încetează toate mandatele aleşilor locali.

„Autosesizarea Curţii Constituţionale cu privire la OUG 44/2020 este fără precedent. Guvernul a acţionat corect pentru a soluţiona o problemă urgentă şi excepţională care nu suferă amânare, respectiv prevenirea încetării mandatelor aleşilor locali. Nu pentru că aşa a dorit Guvernul PNL, ci pentru că criza generată de pandemie nu ne-a oferit altă posibilitate! Toate celelalte state europene afectate de pandemie şi care se aflau în an electoral au amânat alegerile pentru a-şi proteja cetăţenii”, explică Turcan.

OUG de prelungire a mandatelor autorităţilor locale şi legea de aprobare a acesteia sunt neconstituţionale, a decisi miercuri Curtea Constituţională, argumentând că prelungirea mandatelor aleşilor locali se face prin lege organică, de către Parlament.

Tot Parlamentul decide cine stabileşte data alegerilor locale, respectiva dacă aceasta e decisă prin lege organică sau prin Hotărâre de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri