Caută
Close this search box.

Un comic, Jean Marie Bigard, se imaginează preşedintele Franţei

jean marie bigard

Jean-Marie Bigard (66 de ani) este considerat cel mai de succes comediant francez. El se gândește să candideze la prezidențiale peste doi ani, drept ”purtător standard de Yellow Jacket”, după cum se auto-intitulează, scrie Politico.eu.

Un președinte Bigard este ceva greu de imaginat chiar și în epoca președintelui american Donald Trump, a președintelui Ucrainei Volodymy Zelenskiy sau a lui Beppe Grillo, starul al mișcării 5 Stele din Italia.

Unele voci consideră că apariția sa s-a născut din frustrările generate de restricțiile impuse în timpul crizei de coronavirus.

Bigard susține că are între 8 și 10 milioane de susținători. Un sondaj de opinie efectuat în această săptămână îl creditează cu susținere de 13 procente. Spre comparație, președintele Emmanuel Macron a câștigat primă rundă a alegerilor prezidențiale din 2017 cu 8, 7 milioane de voturi (24 procente). L-a urmat Marine Le Pen cu 7, 8 milioane de voturi (21 de procente).

Astfel de cifre pot explica de ce ambițiile politice subite ale comediantului – anunțate după ce a fost sunat luna trecută de Macron – sunt luate în serios la Palatul Elysee și de o parte a presei din Franța.

Macron le-ar fi spus prietenilor și și aliaților politică că în opinia sa cel mai periculos adversar peste doi ani nu va fi Le Pen, lidera extremei drepte. Nu va fi nici un rival clasic de centru stânga sau de centru dreapta. Va fi o figură carismatică, populară din afara politicii mainstream, este de părere președintele.

Sunt și alte nume luate în calcul: Nicolas Hulot, un fost prezentator TV și un susținător activ al cauzelor de mediu, prefosorul Dumbledore, celebru pentru scandalul chloroquinei în timpul epidemiei de COVID 19. Amândoi au fost menționați drept potențiali adversari, dar nici unul nu a manifestat mare interes.

Poate că o candidatură la prezidențiale nu este decât o nouă glumă a lui Jean Marie Bigard, una fără referiri explicite la sex și fără accente misogine. Sau poate fi doar o campanie pentru show-ul sau care se va ține pe data de 20 Iunie la Paris, care va fi transmis contra cost în zeci de mii de gospodării din Franța. Show-ul, a anunțat Bigard, va fi parțial politic și va aduce ”dezvăluiri” despre criza coronavirusului.

Faptul că este luat pe jumătate în serios ilustrează însă atmosfera febrilă în care Franța va intra în alegerile din 2020 după trei crize consecutive (mișcarea Yellow Jackets, protestele generate de reforma sistemului de pensii și epidemia de coronavirus).

Bigard se trage dintr-un mediu rural, dintr-o familie de muncitori din regiunea Champagne, la sud est de Paris. A fost barman și antrenor de handball înainte de a-și încerca norocul ca actor de comedie la mijlocul anilor 80.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri