Strategia aplicată de unele ţări, precum Suedia, privind atingerea imunizării colective a populaţiei prin expunerea la noul coronavirus a persoanelor tinere şi sănătoase care pot trece prin forme uşoare şi medii ale bolii COVID-19 este mortală, a declarat vineri şeful cercetătorilor OMS.

Soumya Swaminathan a precizat că singura cale de a ieşi din această criză de sănătate este prin vaccinare, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Pentru a se ajunge la imunitate colectivă este necesar ca aproximativ 60% din populaţie să se infecteze cu noul coronavirus, condiţii în care un număr foarte mare de oameni ar muri din cauza bolii.

Swaminathan, care a răspuns întrebărilor adresate pe o platformă de social media, susţine că procesul de testare a vaccinurilor pentru siguranţă şi eficienţă – un proces care de obicei durează ani de zile – ar putea fi redus la doar 6 luni în contextul pandemic, dacă datele vor fi satisfăcătoare pentru organismele de reglementare şi dacă aceste organisme vor dispune de suficiente informaţii pentru a emite aprobări pentru scoaterea pe piaţă a noilor vaccinuri.

În pofida celerităţii cu care se desfăşoară aceste procese, siguranţa noilor vaccinuri rămâne crucială, a subliniat ea.

„Chiar dacă viteza este importantă, ea nu poate prima în faţa standardelor de siguranţă şi eficacitate. Nu se pune problema ca un prim vaccin anti-COVID să fie injectat imediat în milioane de oameni fără a se stabili în prealabil dacă într-adevăr protejează în faţa infecţiei sau dacă este suficient de sigur pentru a fi folosit pe populaţii mari”, a explicat ea.

În prezent, există peste 200 de vaccinuri anti-COVID în diferite faze de dezvoltare şi testare. Aproximativ 20 dintre ele sunt testate deja pe oameni, iar câteva, cele mai avansate, au intrat în stadiul de testare pe mii de pacienţi.

Pentru aprobarea unui astfel de vaccin, companiile producătoare trebuie să monitorizeze participanţii la testare timp de mai multe luni, pentru a observa dacă în rândul lor se înregistrează o rată mai mică a infectărilor cu coronavirus.

„Ne dorim să înregistrăm un nivel de protecţie cât mai ridicat cu putinţă – între 80% şi 90% ar fi fantastic”, a declarat oficialul OMS.

275 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 5 =