Caută
Close this search box.

VIDEO LIVE Iohannis: Situația e extrem de gravă și trebuie să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei

klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis susține o conferință de presă, la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis:

Am avut întâlnire cu premierul și mai mulți miniștri, am discutat despre modalitățile de accesare a celor 80 miliarde de euro, bani pe care i-am obținut la negocierile de la Bruxelles.

Am stabilit domeniile prioritare în care vom investi masiv. Prioritatea zero e infrastructura.

Avem bani să construim autostrăzi, căi ferate, să modernizăm infrastructura energetică și de mediu, să implementăm programe de digitalizare, să investim în infrastructura de educație și sănătate.

Avem o șansă extraordinară prin aceste 80 de miliarde de euro și împreună cu guvernul Orban suntem hotărâți să o valorificăm la maximum.

Mâine voi avea o întâlnire cu ministrul de Interne și șeful DSU pentru o analiză la zi a situației. E un moment critic, iar măsurile de protejare a populației sunt extrem de importante acum.

Situația e extrem de gravă și trebuie să fim conștienți de necesitatea imperativă a ținerii sub control a epidemiei.

Au urmat întrebări și răspunsuri, la care principalele idei au fost:

-Avem 2 chestiuni de care trebuie să ținem cont. Avem nevoie de alegeri pentru a reda legitimitatea autorităților locale. Ce obținem dacă le amânăm? Intrăm în octombrie, noiembrie și atunci ne suprapunem și cu gripa. Trebuie să evaluăm situația în acest fel. Dacă pandemia nu se agravează și se iau măsurei stricte și specifice se pot organiza alegerile. Actul de vootare se poate organiza în condiții bune, cu măsuri de distanțare, siguranță și igienă. Complicat de organizat este campania electorală, care va fi una în condiții atipice. După părerea mea, până la mijlocul lunii august trebuie să ținem cont de aceste lucruri.

-(coaliție anti-China cerută de Mike Pompeo?) Este evident că balanța geopolitică se schimbă. Aceste lucruri ne afectează și pe noi. În consecință, am luat act de declarație, vom face propria evaluare și diplomația română are capacitatea să dea un răspuns pe măsură.

-(alocații și pensii majorate) Ne găsim într-o situația foarte complicată din punct de vedere economic și bugetar. Ne dorim sincer să creștem și alocațiile și pensiile, dar până la putința sinceră este o cale mai lungă. Economia românească se contractă. Poate nu o să avem una de 8%, ci va fi mai mică, dar veniturile la buget s-au diminuat seemnificativ. Probabil vom avea un deficit considerabil mai mare de 3%. Când ne luptăm să revigorăm economia nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile planificate să poată fi făcute, nu sunt bani pentru toate.

-Poate fi posibilă în etape sau după cum spune cineva, pas cu pas. Așteptăm ca Guvernul să vină cu un calcul și vom avea o creștere a alocațiilor. Un lucru similar pot spune și despre pensii. O creștere de 40% nu este posibilă, nu sunt bani, dar este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor. NU putem lăsa pensionarii să plăteascăă integral costul recesiunii. Pensiile vor crește, cât va fi va calcula Guvernul.

-(resticții pe plaje) Noi am ajuns la aproape 1200 de cazuri noi, este clar că trebuie făcut ceva. Măsuri relativ simple: masca este un lucru sigur, chiar dacă nimeni nu o poartă de plăcere. Cealaltă măsură este distanțarea. Vrem să dăm frâu liber bolii sau să îngrădim pandemia?

-(alegeri parlamentare?) Legea a ajuns la mine și voi da un răspuns exhaustiv când voi decide promulgarea sau nepromulgarea. În ultimii 30 de ani Guvernul a stabilit data alegerilor și acum ne găsim că Parlamentul vrea să ia acest atribut. La parlamentare este un pic altfel. Cum e asta, că Parlamentul stabilește singur când este ales Parlamentul? Dacă sunt mulți care vor să rămână acolo, ce facem, nu mai ținem alegeri? Dacă Parlamentul nu decide nimic, ce facem? Ajungem repede la concluzia că aceasta nu este soluția cea mai bună.

-(vaccinuri) Avem de gând să achiziționăm vaccinuri. Ministerul Sănătății a întreprins pașii necesari pentru a fi cu celelaltee state UE care vor să contracteze vaccinul pentru COVID-19. Suntem prinși în procedură.

-(reproșați ceva Executivului?) Datele arată că pe timpul stării de urgență situația a fost bine gestionată. Intrând în starea de alertă au intervenit o serie de decizii ale CCR și modificări legislatiive care au făcut gestiunea pandemiei mai dificilă. O etapă notabil de negativă a fost disputa în Parlament pe legea carantinei și izolării. Chiar dacă o să fiu acuuzat că fac declarații politice pe pandemie, nu pot să văd că în Parlament PSD a tras de timp într-un mod cinic, a ținut legea săptămâni în Parlament și publicul a primit impresia căă lucrurile nu sunt grave. Au apărut politicieni care au instigat la nesupunere, să nu fie purtată masca.

(există posibiliatea reinstaurării stării de urgență?) În ce privește starea de urgență, care înseamnă afectarea libertății de mișcare și care poate afecta profund economia națională, este doar ultima soluție posibilă, la care se va apela doar dacă nu mai avem absolut nicio variantă de stăvilire a pandemiei. Nu este o variantă de dorit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri