Doi agenţi de poliţie din Iaşi au fost reţinuţi de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-un dosar în care sunt acuzaţi de luare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de miercuri, a lui: Nicolae Robert Barabas, agent de poliţie în cadrul Biroului Rutier Iaşi – Poliţia Municipiului Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (25 acte materiale), şi a lui Felix Nelu Crengăniş, agent de poliţie, din cadrul Serviciului permise şi înmatriculări Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale) şi două infracţiuni de trafic de influenţă.

De asemenea, anchetatorii au dispus reţinerea şi a unui director al unui restaurant din Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de dâre de mită în formă continuată (47 acte materiale) şi conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere (trei acte materiale), şi a altei persoane pentru complicitate la dâre de mită continuată (16 acte materiale).

Totodată, DNA a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsură controlului judiciar pentru 60 de zile începând cu ziua de miercuri faţă de Cristinel Cătălin Lohan, agent de poliţie în cadrul Poliţiei Municipiului Iaşi – Biroul Rutier Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (4 acte materiale), şi faţă de Viorel Zaboilă, agent de poliţie în cadrul Biroului Rutier Iaşi – Poliţia Municipiului Iaşi, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Procurorii anticorupţie notează în ordonanţa că în perioada 22 iunie 2019 – 7 martie 2020, în calitate de poliţist la Biroul Rutier Iaşi, Nicolae Robert Barabas, în baza unei înţelegeri tacite ce există la nivelul Poliţiei Rutiere Iaşi şi a conducerii unui restaurant, ar fi pretins şi primit prin intermediari, cu acordul directorului restaurantului, produse alimentare de catering în valoare de 2.650 lei, pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului, în sensul de a nu constata şi sancţiona contravenţiile comise de aceştia sau eventualele contravenţii pe care aceştia le-ar săvârşi sau/şi pentru a aplică sancţiuni contravenţionale mai blânde.

„În perioada august – octombrie 2019, inculpatul Felix Nelu Crengăniş, agent de poliţie la Serviciul permise şi înmatriculări Iaşi, ar fi pretins şi primit, prin intermediari, de la directorul aceluiaşi restaurant, produse alimentare şi sume de bani în schimbul cărora ar fi dispus confecţionarea şi ar fi eliberat, fără respectarea procedurilor legale, a unor plăcuţe de înmatriculare pentru autoturisme deţinute de restaurant, dar şi pentru a elibera pe viitor plăcute în condiţii similare”, se precizează în comunicat.

De asemenea, arata sursa citată, Felix Nelu Crengăniş ar fi pretins şi primit de la o persoană, în două situaţii, suma de 350 de euro şi bunuri în valoare totală de aproximativ 1.500 lei, promiţându-i că va interveni pe lângă examinatori din cadrul Serviciului permise şi înmatriculări Iaşi, astfel încât persoană să promoveze proba practică examenelor de obţinere a permisului auto categoria C şi ulterior examenele pentru categoria E.

La rândul său, spun anchetatorii, directorul restaurantului, în baza unei înţelegeri tacite existente la nivelul Poliţiei Rutiere Iaşi şi a conducerii localului, ar fi oferit şi remis cu titlu gratuit, personal şi prin intermediari, în perioada 22 iunie 2019 – 9 iulie 2020, produse alimentare de catering în valoare de aproximativ 4.600 lei mai multor poliţişti rutieri din cadrul Poliţiei Rutiere Iaşi şi unor funcţionari din cadrul Serviciului permise şi înmatriculări vehicule Iaşi, în scopul protejării conducătorilor auto ai restaurantului la constatarea unor contravenţii rutiere comise de aceştia, precum şi în scopul favorizării unor persoane din cercul sau relaţional la obţinerea plăcutelor de înmatriculare.

Totodată, DNA precizează că directorul restaurantului ar fi condus autoturisme fără permis de conducere în trei situaţii, ultimul act fiind săvârşit în cursul zilei de 26 august, când s-ar fi prezentat, la percheziţiile efectuate în cauză, la volanul unui autoturism, deşi nu deţine permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

„Într-o manieră similară, inculpatul Cristinel Cătălin Lohan, agent de poliţie în cadrul Biroului Rutier Iaşi, ar fi pretins şi primit produse alimentare pentru a-i proteja pe conducătorii auto ai restaurantului (în patru situaţii), iar Zaborilă Viorel, agent de poliţie în cadrul Biroului Rutier Iaşi, ar fi pretins produse alimentare pentru a nu sancţiona contravenţional o persoană din familia administratorului restaurantului”, mai arată DNA.

228 Vizualizări

1 COMENTARIU

  1. O prostie crasă din partea acestui serviciu teritorial al DNA ,din dulcele târg al Iașilor . Ei nu se ocupă de chestii serioase ,ce țin cu adevarat de competența lor ci fac jocul unor imbecili mai mult sau mai puțin implicați politic . Faptele acestor subofițeri trebuie să facă obiectul unor cercetări ale cadrelor MAI ce activează în structurile teritoriale ale DGA și ale parchetului local ,nu la nivelul DNA . Sau acești super procurori ai DNA au greață să se ocupe de javră ce comit fapte grave de corupție ori sunt prea proști . În ambele situații cei în cauză ar trebui să plece și să lase locul liber pentru alții . Sau se cred foarte ,,scule” prin faptul că au leafa de 12-15 mii de lei pe lună ,pe tăiat frunză la câini în comparație cu niște subofițeri ce primesc maxim 2500-3000 lei pe lună și sunt / mulți dintre ei /avanpostul impotriva infractorilor .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 2 =