Caută
Close this search box.

Charlie Hebdo publică iar caricaturile cu Mahomed care l-au transformat în ținta jihadiștilor

„Nu ne vom supune niciodată. Nu vom renunța niciodată”, a declarat directorul săptămânalului satiric, Riss, în ajunul deschiderii procesului atentatului survenit pe 7 ianuarie 2015.

Charlie Hebdo publică din nou caricaturile cu Mahomed, care au făcut ca publicația să devină ținta atacului jihadiștiștilor, a anunțat directorul acesteia, marți, 1 septembrie, în ajunul zilei în care începe procesul atentatului care a făcut 12 victime, acum cinci ani.

„Nu ne vom supune niciodată. Nu vom renunța niciodată”, a explicat acest gest Riss, directorul revistei, în numărul care se va găsi la chioșcuri de miercuri, dar este de azi disponibil deja online, și care cuprinde și faimoasele caricaturi.

Procesul atacurilor de la redacție Charlie Hebdo și de la supermarketul evreiesc Hyper Cacher este unul istoric, dat fiind că este primul care are ca obiect un atentat terorist comis în Franța, după cel ținut în 2017, pentru asasinatele făcute de Mohammed Merah, cu cinci ani mai devreme.

Este de asemenea primul proces pentru terorism care va fi filmat, dat fiind „interesul său pentru constituirea arhivelor istorice ale justiției”.

Procesul se deschide mâine la Curtea cu Juri din Paris în condiții de securitate excepționale.

Sunt prevăzute 49 de zile de audieri, din 2 septembrie până pe 10 noiembrie, în fața completului de cinci judecători, doi avocați generali reprezentând acuzarea.

Dosarul de instrucție cuprinde 171 de tone de documente. În el figurează 94 de avocați.

La proces sunt acreditate 90 de organe de presă, dintre care 27 străine.

Pe 7 ianuarie 2015, frații Kouachi, care frecventau de mai mulți ani cercurile jihadiste, au atacat redacția săptămânalului satiric Charlie Hebdo, din Paris, ucigând 12 persoane, printre care cunoscuții caricaturiști Cabu și Wolinski.

Cei doi teroriști au reușit să fugă.

A doua zi, Amedy Coulibaly, delincvent radicalizat în închisoare, ucidea o polițistă la Montrouge, în apropiere de Paris, apoi pe 9 ianuarie executa patru bărbați, tuspatru evrei, cu ocazia unei luări de ostatici la magazinul Hyper Cacher din zona de est a Parisului.

Coulibaly a murit pe loc, în urma asaltului forțelor speciale, în timp ce frații Kouachi fuseseră împușcați cu puțin timp înainte într-o tipografie unde se refugiaseră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri