Unul dintre cele mai mari concursuri internaţionale de soluţii organizate în România, în ultimii ani, şi-a desemnat câştigătorii, la finalul unei competiţii acerbe, în care s-au înscris câteva zeci de prestigioase firme de arhitectură, din întreaga Uniune Europeană.

Apreciată ca fiind o soluţie de excepţie, aplicaţia declarată câştigătoare se doreşte a fi un model de bune practici la nivel internaţional, în ceea ce priveşte construcţia centrelor de transplant multiorgan.

Tema de proiectare s-a raportat la cele mai avansate practici internaţionale, iar rezultatul este pe măsură: proiectul unui centru de transplant ultramodern, cu toate circuitele, spaţiile şi funcţiunile necesare, la cele mai înalte standarde din domeniu, conform Ziare.com.

În urma analizării proiectelor depuse, juriul concursului a anunţat că premiul I, care constă în contractul de proiectare, cu o valoare estimată de 3.248.500 de euro, fără TVA, este câştigat de PINEARQ S.L.P. în asociere cu DICO şi ŢIGĂNAŞ birou de proiectare S.R.L.; autor principal: Arh. Alberto de Pineda Alvarez; coautori: arh. Jenica Craiu, arh. Alexandra Demetriu, arh. Şerban Ţigănaş, arh. Alexandrina Kiss; colaboratori arhitectura: arh. Giovanna Pomo, arh. Bogdan Dragomir, arh. Maria Buiga.

„Putem spune, fără teama de a exagera, că asistăm la un moment istoric al transplantului de organe în România. Intenţia de a construi la Cluj singurul Centru de Transplant Integrat din ţară şi din această parte a Europei prinde din ce în ce mai mult contur şi va deveni, cât de curând, o realitate.

Am întreaga convingere că reputaţii specialişti care au examinat în detaliu toate cele 44 de proiecte depuse şi documentaţiile aferente au luat cea mai bună decizie şi că echipa câştigătoare va reuşi, astfel, să creeze un centru de excelentă în domeniul chirurgiei, care va aduce numeroase beneficii atât pacienţilor care vor avea nevoie de serviciile acestuia cât şi corpului medical clujean”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Conform aprecierilor juriului, proiectul câştigător „oferă un răspuns foarte profesionist şi, aparent, fără efort, tuturor cerinţelor temei de concurs, oferind o rezolvare adecvată a amplasamentului dificil şi asigurând o trecere reuşită dintre un ţesut urban eterogen şi Ansamblul Clinicilor Universitare”.

Mai mult, juriul a apreciat demersul câştigătorilor prin care pacientul este poziţionat, din punct de vedere conceptual, în centrul întregului proiect. Soluţia prezentată are capacitatea de a genera o atmosferă pozitivă, care să reducă stresul la care pacientul este supus de-a lungul întregului proces de transplant.

Proiectul Consiliului Judeţean Cluj are un puternic caracter inovator, urmărind realizarea primului centru de transplant din ţara care acomodează toate facilităţile necesare pentru patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic şi renal.

110 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 9 =