Curentul de combatere a rasismului din SUA nu iartă nimic, istoria și oamenii care au făcut istorie devenind inamicul public numărul 1. Există însă riscul major ca ștergerea trecutului să inflameze puternic percepțiile prezentului.

Printre cei purtați de acest val transormaționist figurează – ăi e dreptul său – și primarul Washington-ului, Muriel Bowser, o cunoscută opozantă a lui Donald Trump. În fața unui comitet oficial al orașului, numit „DCFACES” , aceasta a prezentat un raport de douăzeci și patru de pagini, care vrea rescrierea istoriei, după cum scrie NationalInterest.org.

De la Benjamin Franklin și Alexander Graham Bell, la Cristofor Columb și Thomas Jefferson, dar și o serie de alți oameni de valoare din capitala națiunii, toți au primit ștampila de rasiști. Nici clădirile și monumentele nu au fost scutite.

„Credem cu tărie că spațiile publice și monumentele din districtul Columbia ar trebui să onoreze doar acele persoane care au promovat valori precum echitatea, oportunitatea și diversitatea pe care locuitorii DC le prețuiesc”, au scris consilierul Bowser Beverly Perry și directorul bibliotecii publice Richard Reyes-Gavilan.

Jurnaliștii de la NationalInterest au vrut să vadă cum au ajuns autoritățile din DC la această concluzie. Și au descoperit că raportul comitetului DCFACES a fost realizat pe baza a tot felul de diagrame, grafice și sondaje. Iar cei chestionați au trebuit să răspundă la următoarea întrebare: „Ar trebui ca districtul Washington să facă modificări în spațiile publice sau să nu amplaseze monumente care nu se aliniază la valorile principale ale districtului?”. 63% au răpuns că DA, 18%. că nu știu. Așa cum nu au știut nici despre ce valori ar fi vorba.

Raportul mai spune că „ar trebui să se acorde prioritate acțiunilor viitoare” și susțin că incluziv acest comitet ar trebui să includă mai multe femei de culoare și persoane LGBTQ”.

Raportul oferă un grafic pentru a evalua meritele sau „crimele” comise de personajele aruncate deja la lada de gunoi a istoriei de protestatarii anti rasism. În dreptul lor trebuie bifate căsuțe în care se menționează dacă au ”pus oameni în sclavie” până la „au încălcat Legea Drepturilor Omului DC”.

O întreagă secțiune a raportului este dedicată anihilării istoriei, la rubrica „denumirea politicilor și autorității după tipul de activitate”, prin redenumirea centrelor de recreere, a parcurilor și grădinilor, școlilor, bibliotecilor”.Nici străzile și aleile nu sunt scutite. 78 de străzi apar în raport ca fiind numite după „persoane care au avut acțiuni îngrijorătoare”. Podurile par să fie în regulă, doar două fiind selectate pentru redenumire. Unsprezece centre de recreere nu dau nici ele bine când vine vorba de rasism.

De asemenea, raportul sugerează numirea unui expert, adică un istoric, pentru supravegherea recomandărilor.

Este clar că experiența unui istoric ar putea face lumină în legătură cu moștenirea rasismului de la Washington, unde sclavii au construit Casa Albă și comerțul cu sclavi se făcea pe piețe deschise, spre uimirea observatorilor străini care erau îngroziți de contradicția dintre idealurile Americii și practicile acestei nații, susține NationalInterest. Însă acest grup de lucru oferă puțină încredere câtă vreme e format dintr-o grămadă de fanatici gata să mânjească cu noroi America, făcând-o vinovată pentru totdeauna, consideră NI.

Articolul se încheie cu următoarea concluzie:

În timp ce vor să-i elimine pe fondatorii Americii, acești fanatici au adoptat revizionismul istoric, care caricaturizează figuri complexe precum Jefferson, Washington și Franklin, care au pus în mișcare o revoluție globală ce a dus la răspândirea libertății în întreaga lume. A-i considera acum niște paria, reprezintă un act de violență împotriva Americii.

Woodrow Wilson, un rasist acerb, a lăsat în urmă o moștenire care nu poate fi pur și simplu ștearsă, și care a dus la reforme majore și la extinderea libertății în afara SUA. Este surprinzător faptul că grupul de lucru nu a recomandat și scoaterea monumentului lui Franklin D. Roosevelt, care, într-adevăr, nu a reușit desegregarea armatei. Tot ce a făcut a fost să câștige al Al Doilea Război Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.