Caută
Close this search box.

Începe audierea lui Julian Assange în procesul de extrădare în SUA

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, urmează să compară în fața unei curți din Londra în lupta sa împotriva extrădării în Statele Unite, unde riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 175 de ani. El este acuzat de autoritățile americane de divulgare de informații clasificate.

Un mare juriu din SUA l-a inculpat pe Assange pentru 18 capete de acuzare, dintre care 17 intră sub incidența Legii privind spionajul.

Acestea acoperă conspirația pentru primirea, obținerea și divulgarea documentelor diplomatice și militare clasificate, referitoare mai ales la intervențiile militare conduse de americani în Afganistan în 2001 și Irak în 2003.

Avocații săi spun că nu li s-a acordat suficient timp pentru a examina un nou rechizitoriu american.

Aceștia susțin că urmărirea penală este motivată politic și că Assange este urmărit deoarece WikiLeaks a publicat pe internet documente oficiale americane care au dezvăluit dovezi ale crimelor de război și ale abuzurilor împotriva drepturilor omului.

Va fi prima dată când Assange, în vârstă de 49 de ani, compare în persoană în fața instanței de mai multe luni. El se află în arest preventiv din aprilie 2019 de când Ambasada Ecuadorului unde se refugiase în 2012 i-a retras statutul de azilant politic.

Încălcarea drepturilor omului”

Susținătorii săi sunt așteptați să organizeze un protest în fața instanței, iar partenera lui Assange, Stella Moris, o avocată originară din Africa de Sud, este așteptată să fie printre cei aflați în sala de judecată.

Stella Morris (stânga)

Partenera lui Assange, Stella Morris (stânga), spune că extrădarea sa a r reprezenta o lovitură la adresa libertății de exprimare

Moris a declarat că Assange a pierdut mult în greutate în închisoare, sănătatea sa se deteriorează și el se teme că cei doi copii ai lor vor crește fără să-și vadă tatăl.

Cazul lui Julian are repercusiuni uriașe asupra libertății de exprimare și libertății presei. Acesta este un atac asupra jurnalismului. Dacă este extrădat în SUA pentru că a publicat adevăruri incomode despre războaiele din Irak și Afganistan, atunci acesta va crea un precedent și orice jurnalist sau editor britanic ar putea fi extrădat și în viitor.” a declarat Morris.

Din cauza cerințelor de distanțare socială, doar câteva locuri au fost puse la dispoziția mass-media și a altor observatori, inclusiv ONG-uri și europarlamentari, într-o sală de judecată separată la Old Bailey – Curtea Penală Centrală, de unde vor urmări lucrările pe un ecran.

Numeroase organizații pentru drepturile omului și grupuri pentru libertatea de exprimare au condamnat cererea de extrădare a SUA.

Amnesty International a declarat că Assange riscă “încălcări grave ale drepturilor omului, inclusiv posibile condiții de detenție care ar echivala cu tortura și alte rele tratamente” în SUA.

Raportorul special al ONU pentru tortură, Nils Melzer, care l-a vizitat la închisoarea Belmarsh, a declarat că Assange prezintă toate simptomele asociate expunerii prelungite la tortura psihologică și nu ar trebui extrădat în SUA.

Se așteaptă ca afirmațiile potrivit cărora Assange ar fi fost monitorizat ilegal în timp ce acesta a rămas în ambasada Ecuadorului la Londra și că informațiile sensibile au fost transmise CIA să fie avansate de apărare.

Un tribunal din Spania a audiat acuzații potrivit cărora când Assange se afla în ambasadă, conversațiile sale au fost înregistrate și datele computerului său descărcate; informațiile ar fi fost apoi vândute agențiilor de informații americane.

Audierile sunt programate să dureze patru săptămâni și orice decizie luată de judecătorul districtual poate fi apelată la o instanță superioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri