Caută
Close this search box.

Judecătorii CCR sunt de partea infractorilor, atrage atenţia DNA

dna

Purtătoarea de cuvânt a DNA, Livia Săplăcan, a declarat că „lupta împotriva corupţiei a fost îngreunată de o serie de decizii ale CCR”.

„Lupta anticorupţie nu s-a oprit. DNA lucrează în limita legilor. Dacă legile se modifică, atunci poate că, la nivel de percepţie, există şi această apreciere, că activitatea anticorupţie are de suferit.

Vă amintesc că a fost o serie de decizii ale Curţii Constituţionale, au fost modificate Legile Justiţiei, astfel încât lupta împotriva corupţiei a fost îngreunată. Modul în care procurorii anticorupţie pot accede în DNA a devenit tot mai dificil.

Este şi o problemă de personal. DNA lucrează acum cam cu 70% din procurorii care sunt în schemă.

De asemenea, legislaţia, instrumentele pe care le au la îndemână procurorii DNA s-au tocit. Nu mai au acele puteri pe care le aveau. Mă refer strict la infracţiunea de abuz în serviciu.

Este o discuţie tehnică, dar marja de manevră, ca să spun grosso modo, s-a îngustat. Infracţiuni pe care acum câţiva ani erau deferite Justiţiei persoanele care săvârşeau acete infracţiuni, acum, din perspectiva legală, nu mai este posibil”, a declarat Săplăcan.

„Susţineţi practic ca, în urma modificărilor aduse legilor justiţiei în precedentă guvernare PSD, activitatea DNA a fost îngreunată?”, a fost întrebată Săplăcan.

„Fără să fac nici un fel de apreciere asupra perspectivei politice… V-am dat un exemplu concret. Limita de accedere în DNA a fost majorată. Acum e nevoie de 10 ani pentru ca un procuror să poată să vină la DNA. În legea iniţială limita era de 6 ani. Ăsta este un exemplu. V-am spus că există şi chestiuni tehnice despre care putem să discutăm…”, a adăugat oficialul DNA.

Ea a adăugat că DNA a trimis propuneri către Ministerul Justiţiei, pentru repararea Legilor Justiţiei.

„Este firesc că opiniile să se ceară din partea celor care aplica legea. Au fost discuţii. De exemplu în legea achiziţiilor publice s-a discutat să se introducă un sistem prin care încălcările acestor achiziţii să poată fi considerate infracţiuni, nu numai contravenţii”, a explicat Săplăcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri