Caută
Close this search box.

Macron îi promite Svetlanei Tihanovskaia, la Vilnius, ajutor în medierea crizei din Belarus

macron

Preşedintele francez Emmanuel Macron a reitarat, la Vilnius, refuzul european de a recunoaşte realegerea lui Aleksandr Lukaşenko la 9 august şi i-a promis marţi reprezentantei opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, ajutorul într-o mediere cu Minskul, în contextul în care manfestaţii anti-Lukaenko continuă în Belarus şi sunt reprimate dur. relatează AFP.

Macron a promis să ajute în medierea în criza politică din Belarus, într-o întâlnire, marţi, cu Tihanovskaia.

Svetlana Tihanovskaia a fugit din Belarus după alegerile de la 9 august, în urma cărora Aeksandr Lukaşenko a fost proclamat învingător, declanşând o contestare fără precedent în Belarus, reprimată dur de regim.

”Vom face tot ceea ce putem, ca europeni, pentru a ajuta medierea”, a declarat Macron presei, în engleză, la finalul acestei întâlniri, care a fost adăugată programului vizitei sale în Lituania.

El a precizat că intenţionează ”să revină la medierea OSCE (Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa) pentru a se înregistra progrese”, informează News.ro.

Tihanovskaia a declarat, la rândul său, că Macron ”a promis să facă totul pentru a ajuta în medierea în această criză politică” din Belarus.

Această întâlnire este cea mai importantă întâlnire a lui Tihanovskaia de la alegerile prezidenţiale de la 9 august, în care reclamă o victorie împotriva preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko.

Opozanta s-a întâlnit cu miniştrii de Externe ai statelor membre UE şi cu liderii Poloniei şi Lituaniei, două state membre UE vecine cu Belarusul, care susţin opoziţia faţă de regimul lui Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani.

Tihanovskaia a anunţat că Macron a promis de asemenea ”să facă tot ceea ce este posibil în vederea eliberării tuturor deţinuţilor politici” din Belarus.

Soţul Svetlanei Tihanovskaia, Serghei, se află la închisoare, acuzat de încercare de răsturnare a Guvernului.

”Pentru Emmanuel Macron nu este doar un interes politic, el are un interes ca om, pentru că drepturile omului sunt călcate în picioare, avem o dictatură. El înţelege oameni care luptă pentru drepturile lor”, a apreciat opozanta.

Ea a declarat pentru AFP, în urma întâlnirii sale cu Macron în cadrul vizitei acestuia în Luituania, că urmează să susţină un discurs în Parlamentul francez.

”Am primit o invitaţie să luăm cuvântul în Parlamentul francez şi am acceptat-o”, a declarat ea la Vilnius, unde s-a refugiat după alegerile prezidenţiale contestate din Belarus, luna trecută.

Emmanuel Macron ”susţine ideea medierii, pentru că înţelege că ţări puternice trebuie să fie implicate în lansarea negocierilor cu Lukaşenko. El este pregătit să-şi acorde ajutorul cu privire la acest punct”, a anunţat opozanta belarusă.

”Cred că va discuta despre Belarus cu partea rusă şi că va face tot posibilul pentru a implica Rusia în aceste negocieri”, a spus Tihanovskaia.

Ea consideră că criza este necesar să fie soluţionată ”cât mai repede posibil” şi că este necesar să se organizeze noi alegeri libere şi corecte până la sfârşitul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri