Caută
Close this search box.

VIDEO Marcel Ciolacu atribuie eronat un citat despre nazişti lui Martin Luther

ciolacu

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a făcut o gafă uriaşă, la TVR 1. Încercând să atace Guvernul, cu un citat referitor la nazişti, Ciolacu a spus că autorul citat a fost Martin Luther. Însă acesta a trăit cu 400 de ani înainte de apariţia nazismului.

„A fost un pastor, Luther, care a zis: ‘Au venit, i-a luat pe comunişti, n-am reacţionat, că nu eram comunist. Au venit, i-a luat pe social-democraţi, nu am reacţionat, că nu eram social-democrat. Au venit, i-au luat apoi pe evrei, nu am reacţionat, că nu eram evreu. Când au venit şi m-au luat pe mine, nu a mai avut cine să mă apere’.

Este aceeaşi logică ca (sic!) atunci. Ne iau pe fiecare în parte, sub această mască, că nu sunt bani, şi vor tăia iarăşi şi salarii, şi absolut tot, din cauză că sunt incompetenţi”, a declarat Ciolacu, la TVR.

Realizatorul emisiunii, Ionuţ Cristache, nu a avut nici o corecţie de făcut.

Citatul corect este: „Când naziştii au venit să îi ia pe comunişti, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democraţi, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicalişti, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea”.

Autorul acestor spuse a fost Martin Niemoller, un pastor luteran german.

Martin Luther, despre care Ciolacu afirmă că este autorul citatului, a a trăit în secolul al XVI-lea (1483-1546). A fost primul reformator protestant, ale cărui reforme au dus la naşterea Bisericii Evanghelice-Luterane.

Timecode 12.00:

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri