Caută
Close this search box.

EXCLUSIV Pandemia măreşte riscul politic şi fragilitatea socială

pandemia

Activitatea economică slabă, în comparație cu cea de dinaintea coronacrizei, va determina creșterea sărăciei, mărirea inegalității veniturilor și, deci, apariţia nemulțumirilor sociale.

Foarte interesant este că, în rândul economiilor mature, gradul de nemulțumire a opiniei publice față de gestionarea crizei Sănătății este cel mai ridicat în Spania, Statele Unite, Regatul Unit și Franța.

După cum se observă, nemulţumirea, în aceste cazuri, este justificată, considerăm noi, şi e generată de perioadele de iresponsabilitate pandemică a autorităţilor (Spania, Franţa), ori de proasta gestionare a măsurilor de protecţie pandemică de către autorităţi (în cazul SUA şi Marii Britanii).

În economiile emergente, Iranul și Turcia sunt printre țările cu cel mai înalt nivel de risc social. Mai multe țări din America Latină (Brazilia, Mexic, Peru, Columbia), precum și din Africa de Sud, prezintă atât un risc politic și social ridicat, cât și o expunere ridicată la criza Covid-19, arată Barometrul Coface.

download Barometrul Coface integral pdf

Mai jos, comunicatul integral:

COVID-19, catalizator pentru riscurile politice
Barometrul Coface Q3 2020

București, 5 octombrie, 2020 – Actualizarea anuală a Indicelui de risc politic de la Coface, publicată în Barometrul Coface Q3, evidențiază o dublă tendință: pe de o parte, o scădere a riscului de conflict la nivel global, pe de altă parte, o creștere a riscului politic și fragilității sociale. Aceasta din urmă este exacerbată în țările cele mai expuse pandemiei de coronavirus.

Similar cu trimestrul trecut, incertitudinile referitoare la prognozele prezentate în acest barometru sunt foarte mari. Acestea sunt legate în primul rând de situația globală a sănătății: din iunie, pandemia este în creștere. În așteptarea unui vaccin și / sau unui tratament, întreprinderile și gospodăriile au amânat proiectele de cheltuieli și investiții, atât din motive de restricții (în perioadele de carantină), cât și ca măsură de precauție.

Coface anticipează o rată de creștere globală de -4,8% în 2020, urmată de o revenire de 4,4% în 2021. PIB-ul în zona euro și în Statele Unite ar rămâne cu 3,5 puncte, respectiv cu 2 puncte sub nivelurile din 2019. Ar fi nevoie de cel puțin 3 ani pentru a reveni la nivelurile de producție dinaintea crizei. Similar, revenirea comerțului mondial va fi doar parțială: cu o creștere +3,5% estimată de Coface în 2021 după o scădere de -13% anul acesta.

Se așteaptă ca acest nivel de activitate economică slabă în comparație cu cele de dinaintea crizei să determine o creștere a sărăciei, a inegalității veniturilor și, deci, a nemulțumirilor sociale.

Actualizarea anuală a indicelui de risc politic Coface, publicată în acest barometru, arată măsura în care pandemia COVID-19 – pe lângă impactul său uman și economic – potențează aceste riscuri politice. În plus față indicatorii tradiționali utilizați pentru măsurarea acestor riscuri, anul acesta Coface a adăugat un indice de expunere la pandemie care măsoară opinia publicului cu privire la gestionarea crizei de sănătate de către autorități. Pe lângă faptul că pandemia de COVID-19 ar determina o creștere a tensiunilor civile, aceasta ar putea amplifica, de asemenea, mișcările sociale moștenite din perioada pre-COVID, cum ar fi cele din Hong Kong, Franța și Chile.

În rândul economiilor mature, gradul de nemulțumire a opiniei publice față de gestionarea crizei sănătății este cel mai ridicat în Spania, Statele Unite, Regatul Unit și Franța.

În economiile emergente, Iranul și Turcia sunt printre țările cu cel mai înalt nivel de risc social. Mai multe țări din America Latină (Brazilia, Mexic, Peru, Columbia), precum și din Africa de Sud, prezintă atât un risc politic și social ridicat, cât și o expunere ridicată la criza COVID-19.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri