Consiliul Superior al Magistraturii transmis că proiectele de modificare a legilor Justiției au fost puse în dezbatere publică fără consultarea și implicarea instanțelor, parchetelor sau a Consiliului. CSM este condus de Nicoleta Tint, o apropiată a Liei Savonea.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii spune a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a legilor Justiției astfel cum au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției miercuri.

„În acest context, Consiliul aduce la cunoștință opiniei publice că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea și implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii”, se precizează într-un comunicat al CSM.

Consiliul Superior al Magistraturii susține „în mod ferm” că orice viitoare reglementare în materie trebuie să conțînă suficiente garanții privind independența magistraților, separarea carierelor judecătorilor și procurorilor și asigurarea rolului constituțional al Consiliului.

Totodată, spune sursă citată, raportat la momentul punerii proiectelor în dezbatere publică, Consiliul Superior al Magistraturii „dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiției în scop electoral”.

Consiliul asigura corpul profesional al magistraților că se va implică activ pentru apărarea independenței justiției, prezervarea elementelor fundamentale ale statutului judecătorilor și procurorilor și funcționarea instituțiilor din sistemul judiciar.

Comunicatul integral al Consiliului Superior al Magistraturii

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act cu îngrijorare de proiectele de modificare a Legilor justiției astfel cum au fost puse în dezbatere publică de către Ministerul Justiției la dată de 30 septembrie 2020.

În acest context, Consiliul aduce la cunoștință opiniei publice că proiectele aflate în dezbatere au fost elaborate fără consultarea și implicarea instanțelor judecătorești, parchetelor sau a Consiliului Superior al Magistraturii.

Consiliul Superior al Magistraturii susține în mod ferm că orice viitoare reglementare în materie trebuie să conțînă suficiente garanții privind independența magistraților, separarea carierelor judecătorilor și procurorilor și asigurarea rolului constituțional al Consiliului.

Totodată, raportat la momentul punerii proiectelor în dezbatere publică, Consiliul Superior al Magistraturii dezaprobă ferm orice eventuală folosire a justiției în scop electoral.

Consiliul asigura corpul profesional al magistraților că se va implică activ pentru apărarea independenței justiției, prezervarea elementelor fundamentale ale statutului judecătorilor și procurorilor și funcționarea instituțiilor din sistemul judiciar.

Consiliul Superior al Magistraturii reamintește că numai prin garantarea independenței justiției poate fi asigurată funcționarea statului de drept în scopul protejării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.

341 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here