Caută
Close this search box.

Alexandru Rafila (PSD): Spitalele regionale nu sunt utile, vom face 800 de centre medicale comunitare!

alexandru rafila

După ce a promis în campania electorală din toamna anului 2016 opt spitale regionale, până anul acesta, prin Alexandru Rafila, PSD spune acum că mai bine se contruiesc 800 de centre medicale comunitare.

„Spitalele nu sunt principalele zone în care oamenii au nevoie de acces la servicii de sănătate”, a anunțat specialistul în Sănătate al PSD, Alexandru Rafila.

„Politicile de sănătate din România, de mai mult timp, inclusiv cele care au fost promovate la un moment dat și de PSD, s-au concentrat pe ideea îmbunătățirii accesului în spitale. Spitalele nu sunt principalele zone în care oamenii au nevoie de acces la servicii de Sănătate. Serviciile de Sănătate trebuie să putem să le aducem aproape de oameni.

Oamenii au nevoie de serviciile de sănătate 24 de ore din 24, șapte zile din săptămână și, din păcate, în acest moment, singurul loc unde ar putea să se ducă sunt spitalele, camerele de primiri urgență, camerele de gardă ale spitalelor, care de obicei sunt foarte departe de cetățeni, mai ales din zonele rurale, din orașele mici fără astfel de unități spitalicești.

Atunci, ceea ce am propus noi, și un model care se regăsește în multe țări, să dezvoltăm o rețea națională de centre medicale comunitare, care să ofere nu numai servicii de medicină de familie de exemplu, dar să poată să ofere și alte tipuri de servicii, poate să fie un centru care să furnizeze persoane care să dea îngrijiri medicale la domiciliu”, a afirmat Rafila, conform Agerpres.

Rafila a menționat că în România există aproximativ 1,6 milioane de persoane vârstnice singure, trăiesc în mediul rural și au nevoie și de servicii medicale, cu o componentă socială foarte puternică.

„Astfel de centre comunitare, pe care noi ne gândim să le dezvoltăm, ar putea să răspundă nevoilor lor. Nu este nevoie doar de construcția fizică a centrelor, pentru că vedeți și acum ce se întâmplă cu pandemia, ci avem nevoie de personalul care să poată să deservească astfel de centre.

Acolo trebuie îmbinată dezvoltarea acestor centre comunitare medicale, cu o dezvoltare a resursei umane și de încurajare a medicilor de familie, a asistenților medicali, a asistenților comunitari să lucreze în astfel de centre”, a adăugat acesta.

Potrivit lui Rafila, aceste centre ar fi utile și pentru acordarea îngrijirilor medicale femeilor gravide și copiilor.

„Încă o chestiune sensibilă, având în vedere prăbușirea demografică din foarte multe țări UE, este încurajarea natalității și asistenței medicale acordate femeii gravide, mamei și copiilor și astfel de centre comunitare pot să ajute foarte mult.

Mai ales că există o mulțime de persoane care au calificarea de moașe și, până în momentul de față, nu au reușit să-și găsească un loc de muncă suficient de atrăgător și din această cauză au migrat în mai multe țări și astfel am putea să beneficiem de prezența lor în România.

Acesta este primul nivel care ar putea să acorde asistență medicală, cu această rețea de 800 de centre, unui număr de 6 până la 8 milioane de locuitori, mai ales din mediul rural și orașe mici, la acestea se va adăuga asistență medicală din orașele mari, în care medicii de familie trebuie încurajați și sprijiniți să-și dezvolte activitatea”, a apreciat Alexandru Rafila.

In campania din 2016, PSD a promis ca va construi pana in 2020 nu mai putin de opt spitale regionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri