Caută
Close this search box.

Cercetătorii din Galaţi ar putea distruge coronavirusul cu solzii de peşte

O echipă de profesori de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a fost premiată la ROAgriFood Hacking – HAR 2020, un eveniment dedicat domeniului agroalimentar și organizat de Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR), cu scopul de a aduce laolaltă oameni talentați în lupta împotriva celei mai mari provocări din lume, pandemia COVID-19.

Echipa de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați a propus ca soluție inovativă un start-up integrat de valorificare inteligentă a deșeurilor de pește.

Cercetătorii au stabilit că din solzii de pește poate fi obținut un lichid care ajută la distrugerea virusului SARS CoV-2, potrivit Mediafax. De asemenea, poate fi obținută o pulbere cu numeroase posibile întrebuințări.

Nu în cele din urmă, din procesarea viscerelor peștelui se obțin uleiuri cu Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi folosit ca îngrășământ bio.

„Este vorba de o propunere de valorificare inteligentă a solzilor și viscerelor, subproduse rezultate în urma industrializării peștelui, care în mod normal se distrugeau prin ardere.

Din solzii de pește (un produs încă nevalorificat suficient) se obține, pe de o parte, o pulbere numită hidroxiapatită, care se poate folosi cu succes în zone de food, farma, cosmetică și medicină, iar pe de altă parte, un lichid ce conține carbon-nanodots, vehicule transportatoare pentru antimicrobieni, care ar putea ajuta la distrugerea virusului SARS CoV-2.

Din viscerele procesate la instalația de extracție cu fluide supercritice din cadrul S.I.A. se pot obține uleiuri valoroase ce conțin Omega3-6-9, iar șrotul rezultat din extracție poate fi un excelent îngrășământ bio”, a explicat cercetătorul Maricica Stoica.

Competiția desfășurată exclusiv online a avut loc în perioada 13-15 noiembrie și a reunit la start 44 de cercetători din diverse domenii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri