Caută
Close this search box.

Iohannis l-a felicitat pe Biden: Îmi amintesc cu deosebită plăcere de sprijinul personal pe care l-ați acordat în mod constant țării mele. România e ferm alături de SUA

iohannis

Președintele Klaus Iohannis l-a felicitat pe democratul Joe Biden pentru victoria în alegerile prezidențiale din Statele Unite. Biden va deveni al 46-lea locatar de la Casa Albă, iar democrata Kamala Harris, prima femei care ajunge vicepreședinte.

Klaus Iohannis l-a felicitat pe Joe Biden pentru câștigarea alegerilor din SUA

„Am deosebita onoare și plăcerea de a vă adresa felicitările mele cu ocazia alegerii dumneavoastră în funcția de Președinte al Statelor Unite ale Americii. România, în calitate de partener strategic de încredere al Statelor Unite, rămâne ferm angajată să continue promovarea obiectivelor noastre comune de securitate strategică, apărare și economice”, i-a transmis Iohannis lui Biden.

Iohannis s-a arătat apoi convins că mandatului lui Biden va marca o consolidare a cooperării deja excelente dintre România și Statele Unite. Președintele a amintit de contribuția esențială pe care democratul a avut-o în calitatate de vicepreședinte, funcție pe care a ocupat-o în timpul Administrației Obama: „Îmi amintesc cu deosebită plăcere vizita pe care ați făcut-o în România, în anul 2014, precum și sprijinul personal pe care l-ați acordat în mod constant țării mele”.

Klaus Iohannis a mai afirmat că ambele țări împărtășesc valorile democrației, drepturilor omului, bunei guvernări și statului de drept, „Parteneriatul nostru Strategic contribuind decisiv la transformarea democratică a țării mele”.

„România este ferm alături de Statele Unite pentru a face față provocărilor actuale, de la sănătate la economie și schimbări climatice, și de la securitate la drepturile omului, scopul nostru fiind asigurarea unui viitor mai bun pentru popoarele noastre”, se mai arată în mesajul de felicitare.

Șeful statului a insistat că, în calitate de partener strategic al SUA și de membru NATO, România va continua să-și aducă aportul în ceea ce privește cheltuielile de apărare și să contribuie la securitatea democrațiilor.

„Vă doresc mult succes în preluarea mandatului dumneavoastră de Președinte al Statelor Unite ale Americii în acest context complex și aștept cu interes să lucrăm împreună în scopul promovării obiectivelor noastre comune”, i-a mai transmis Klaus Iohannis președintelui-ales al Statelor Unite, Joe Biden.

Joe Biden e președintele-ales al SUA. Kamala Harris, prima femeie vicepreședinte al Statelor Unite

În primul discurs în calitate de președinte-ales al SUA, democratul Joe Biden a promis că va uni națiunea și-i va reda încrederea: „A sosit vremea vindecării. Americanii ne-au votat pentru a susținere forțele decenței, corectitudinii, științei și speranței în marile bătălii ale vremurilor noastre. (…) Trebuie să transformăm promisiunile în realitate pentru toată lumea, indiferent de rasă, etnie, identitate, religie sau dizabilitate”.

Și Kamala Harris a vorbit despre decență, adevăr și egalitate de șanse: „Voi ați dat un mesaj clar. Ați ales speranța, unitatea, decența, știința și, da, adevărul! Voi l-ați ales pe Joe Biden ca viitor președinte al Statelor Unite. (…) Pentru copiii acestei țări, indiferent de gen, țara noastră a trimis un mesaj clar: visați cu ambiție. (…) Iar pentru cetățenii americani, indiferent cu cine au votat, mă voi strădui să fiu un vicepreședinte așa cum Joe a fost pentru președintele Obama”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri