Caută
Close this search box.

LIVE Update Klaus Iohannis a finalizat discuțiile cu partidele care au intrat în Parlament. Se așteaptă nominalizarea premierului

Update Klaus Iohannis a finalizat discuțiile cu partidele care au intrat în Parlament.

Preşedintele Klaus Iohannis va susţine, luni, la ora 18,00, o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Update La ora 15, Klaus Iohannis a început discuțiile cu UDMR. La consultări participă Kelemen Hunor, Cseke Attila, Benedek Zakariás, Bíró Rozália și Antal Árpád.

Foto: Administrația Prezidențială

„V-am invitat din nou la consultări să-mi spuneţi cum vedeţi formarea unei majorităţi, cum progresează discuţiile pentru formarea unui Guvern sau orice alte probleme doriţi”, a spus Iohannis, în debutul consultărilor cu reprezentanţii UDMR.

Update La Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru au luat sfârșit.

Avocata Diana Șoșoacă, reprezentant în delegația AUR, a ieșit fără mască de la Cotroceni.

Consultările au început cu 15 minute întârziere din cauză că AUR a întârziat la consultările de la Cotroceni. Dicuțiile erau prevăzute la ora 14, conform agendei prezidențiale.

Foto: Administrația Prezidențială

”Participăm la consultări din condescendență constituțională”, a declarat George Simion, liderul AUR.

Citește și: Barna, după consultări: Suntem foarte optimişti 

Update În jurul orei 13, au început discuțiile președintelui Klaus Iohannis cu USR PLUS. Din delegație fac parte: Dan Barna, Dacian Cioloș, Cătălin Drulă, Cosette Chichirău. Dacian Cioloș este propunerea de premier a formațiunii politice.

Foto: Administratia Prezidentiala

Discuția dintre USR PLUS și președintele Klaus Iohannis s-a încheiat după 20 de minute.

Citește și: Ludovic Orban: PNL rămâne dedicat obiectivului de a forma un guvern

Update Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni că a propus, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni, un Guvern de uniune naţională cu premier Alexandru Rafila.

Foto: Administrația Prezidențială

Potrivit lui Ciolacu, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că propunerea PSD de premier în persoana lui Alexandru Rafila este una ”onorabilă”.

Update Preşedintele Iohannis a început consultările cu delegaţia PNL în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Delegaţia PNL este formată din liderul formaţiunii, Ludovic Orban, premierul propus, Florin Cîţu, prim-vicepreşedinţii partidului Raluca Turcan şi Rareş Bogdan, precum şi liderul organizaţiei judeţene Prahova, Iulian Dumitrescu.

Liberalii îl propun pentru funcţia de premier pe actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu.

https://www.youtube.com/watch?v=B0FXbLaOdJ0&feature=emb_logo

Update Preşedintele Klaus Iohannis a început, luni, la Palatul Cotroceni, consultările cu delegaţia PSD în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

„Tema discuţiei de astăzi este evidentă. Doresc să ştiu opinia dumneavoastră despre formarea unei majorităţi, o variantă, doi – despre formarea unui Guvern şi alte probleme pe care doriţi să mi le prezentaţi”, a spus Iohannis în debutul consultărilor.

Delegaţia PSD este formată din preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu, secretarul general, Paul Stănescu, prim-vicepreşedinţii Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea şi preşedintele Consiliului Naţional, Vasile Dîncu.

Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan.

Preşedintele României, Klaus Iohannism se întâlneşte luni cu delegaţiile partidelor care au intrat în Parlament în urma alegerilor din 6 decembrie, la finalul discuţiilor fiind de aşteptat să anunţe numele premierului, care va avea zece zile pentru a-şi prezenta în plenul Camerelor reunite echipa şi programul de guvernare. Propunerile cu care merg partidele la Cotroceni sunt: Alexandru Rafila – propus de PSD, Florin Cîţu – PNL, Dacian Cioloş – USR PLUS, Călin Georgescu – AUR, iar UDMR ar urma să ia luni dimineaţă o decizie pe tema premierului.

Potrivit News.ro, delegaţia PSD formată din Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Sorin Grindeanu şi Vasile Dîncu se întâlneşte cu Klaus Iohannis la ora 11:00. Conform liderului partidului, Marcel Ciolacu, social-democraţii, care au obţinut cele mai multe voturi şi se consideră câştigătorii alegerilor, susţin varianta unui guvern minoritar PSD sau varianta unui guvern de uniune naţională în jurul PSD. Î

În ceea ce priveşte premierul, PSD îl propune pe Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

PSD a precizat că nu are nici disponibilitate de a negocia cu PNL, dar nici cu AUR.

La ora 12:00, reprezentaţii Partidului Naţional Liberal – Ludovic Orban, Florin Cîţu, vicepremierul Raluca Turcan, Rareş Bogdan, Iulian Dumitrescu şi Robert Sighiartău – discută cu preşedintele, după două zile de negocieri eşuate cu potenţialii parteneri de alianţă, USR PLUS şi UDMR.

Cei mai mulţi dintre liberalii care reprezintă partidul la consultările cu preşedintele au făcut parte din echipele de negociere cu USR-PLUS şi UDMR

O primă rundă de discuţii între liderii PNL, USR-PLUS şi UDMR a avut loc joi, iar la prima parte a întâlnirii a participat şi preşedintele Iohannis. Negocierile şi discuţiile au continuat sâmbătă, când s-au înregistrat unele progrese iar cele trei formaţiuni au şi emis un comunicat comun, însă duminică discuţiile s-au blocat.

Alianţa USR-PLUS este invitată la Cotroceni la ora 13:00, fiind formată din Dan Barna, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Cătălin Drulă şi Cosette Chichirău.

USR PLUS vrea postul de premier pentru Dacian Cioloş, iar dacă totuşi postul va reveni PNL, atunci revendică şefia Camerei Deputaţilor pentru Dan Barna.

Delegaţia Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) se întâlneşte cu preşedintele Klaus Iohannis la ora 14:00. Preşedintele va sta faţă în faţă cu unii dintre cei mai vehemenţi contestatari ai săi, dat fiind că George Simion, co-preşedinte AUR l-a acuzat recent că ar fi încălcat nu doar spiritul, ci şi litera Constituţiei prin acţiunile din campanie alături de PNL, afirmând totodată că, dacă ar fi fost prima, sau a doua forţă politică în România, cu siguranţă ar fi cerut ”suspendarea acestui preşedinte care nu este iubit de poporul român, după cum s-a văzut la vot”.

AUR nu exclude colaborarea cu alte partide parlamentare, dar spune că nu va vota niciunul dintre premierii ale căror nume au fost anunţate.

AUR îl susţine pentru postul de premier pe Călin Georgescu.

Din delegaţia AUR vor face parte co-preşedinţii George Simion şi Claudiu Târziu, precum şi Ringo Dămureanu, Dan Tanasă şi Diana Şoşoacă, aceasta din urmă anunţând că, dacă i se va propune să facă test COVID înaintea întâlnirii cu preşedintele, va refuza.

Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) se întâlneşte cu preşedintele de la ora 15:00. După negocierile eşuate de duminică, UDMR a transmis că discuţiile s-au blocat la numele premierului.

”PNL şi USR PLUS îşi vor propune mâine propriii candidaţi la funcţia de prim-ministru, în discuţiile cu şeful statului”, a anunţat Hegedüs Csilla, purtător de cuvânt al UDMR, afirmând că UDMR îşi stabileşte luni dimineaţă poziţia în legătură cu acest subiect.

De la ora 16:00, preşedintele Iohannis primeşte delegaţia minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament, formată din Varujan Pambuccian, Dragoş Zisopol, Silviu Vexler, Ovidiu Ganţ.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri