Caută
Close this search box.

Sute de mii de români din Marea Britanie cer rezidenţa

români din Marea Britanie

Un număr de 773.840 polonezi și 670.600 de români au prezentat cereri pentru statutul de rezident în Regatul Unit, în contextul în care regulile în materie de imigrație se schimbă pentru europenii care sosesc pe teritoriul acestei țăr,i începând din ianuarie 2021, transmite AFP, conform Agerpres.

Potrivit datelor furnizate de asociația The3Million, care apară interesele cetățenilor europeni în Regatul Unit, au depus astfel de cereri, printre alții, 401.800 de italieni, 306.350 portughezi, 246.600 de spanioli și 154.460 de francezi.

Până la finalul lunii septembrie autoritățile britanice au primit 3,9 milioane de cereri, 56% dintre solicitanți primind statutul de rezident permanent acordat persoanelor care au trăit o perioada continuă de cel puțîn cinci ani pe teritoriul britanic, ceea ce le va permite să continue să lucreze și să beneficieze de ajutoare sociale după Brexit.

O proporție de 42% dintre solicitanți au primit statutul de rezident provizoriu, iar 2% dintre cereri au fost respinse, retrase sau considerate nevalide. Peste o treime din cele aproape 17.000 de cereri respinse vizează cetățeni români.

Asociația The3Million se teme că mii de europeni vulnerabili aflați în Regatul Unit – persoane în vârstă sau bolnave, muncitori în condiții precare sau cei fără acces la internet – riscă să-și piardă drepturile din cauza Brexitului și să nu poată prezența o cerere înainte de 30 iunie 2021.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie acest an, după 47 de ani de apartenența la blocul comunitar, dar a intrat într-o perioada de tranziție în care relațiile dintre Londra și Bruxelles sunt guvernate de legile comunitare, pentru a le oferi cetățenilor și companiilor timp pentru a se adapta.

Londra a exclus deja posibilitatea amânării încheierii perioadei de tranziție dincolo de 31 decembrie 2020, în pofida faptului că a trebuit să se concentreze pe combaterea epidemiei de COVID-19, care a consumat resurse financiare substanțiale ale guvernului britanic.

În absența unui acord, scenariu extrem de probabil, viitoarea relație comercială dintre UE și Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizației Mondiale a Comerțului și pentru Londra există riscul unei rupturi economice brutale de blocul comunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri