Caută
Close this search box.

Congresul SUA a validat voturile care îl fac pe Joe Biden al 46-lea preşedinte american

Congresul SUA s-a întrunit, miercuri noaptea (joi dimineaţă, după ora României) pentru validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Membrii legislativului american au revenit la Capitoliu după ce securitatea a fost restabilită în clădire.

Congresul confirmă victoria lui Joe Biden în alegerile din 3 noiembrie 2020
Congresul SUA a validat, joi dimineaţa, cele 306 voturi electorale în baza cărora Joe Biden devine cel de-al 46-lea preşedinte american.

În favoarea lui Donald Trump au fost validate 232 de voturi. Este exact rezultatul scrutinului din 3 noiembrie, întrucât niciunul dintre membrii Colegiului Electoral nu şi-a schimbat votul.

Anterior, Senatul şi Camera au respins obiecţiile ridicate de republicani cu privire la valabilitatea voturilor exprimate în alegerile din 3 noiembrie 2020 în statele Georgia şi Pennsylvania.

Republicanii intenţionau să obiecteze şi faţă de voturile din Michigan, Arizona şi Nevada, însă acestea nu au întrunit condiţiile procedurale şi nu au mai fost dezbătute.

Joe Biden şi Kamala Harris, confirmaţi oficial printr-un anunţ făcut de vicepreşedintele Mike Pence
Obiecţiile n-au reuşit decât să încetinească procedura validării voturilor electorilor din Colegiul Federal.

Oficializarea confirmării tandemului Joe Biden, preşedinte, Kamala Harris, vicepreşedinte a fost făcută de actualul vicepreşedinte republican Mike Pence.

„Anunţul situaţiei voturilor de către preşedintele Senatului este suficient pentru a declara persoanele alese în funcţiile de preşedinte şi, respectiv, vicepreşedinte al Statelor Unite pentru mandatul care începe în data de 20 ianuarie 2021. Anunţul şi lista voturilor vor fi înscrise în registrele Senatului şi Camerei Reprezentanţilor”, a spus Pence.

Secvenţa video integrală poate fi văzută aici

Şedinţa legislativului american, întreruptă, miercuri, de asaltul adepţilor lui Trump
Mii de susţinători ai preşedintelui în exerciţiu, Donald Trump, strânşi în faţa Capitolului din Washington, au dărâmat barierele de securitate şi au pătruns în clădire, provocând haos şi distrugeri, după ce, anterior în cursul zilei, actualul lider de la Casa Albă, prezent la miting, le-a repetat acestora teza conform căreia alegerile prezidenţiale au fost fraudate în favoarea candidatului democrat Joe Biden. Trump a spus că nu va admite niciodată înfrângerea în faţa lui Biden.
Participanţii la revolte au fost îndepărtaţi după mai multe ore de forţele de ordine. Conform unui bilanţ preliminar prezentat de agenţiile internaţionale de presă, 4 persoane au murit în cursul violenţelor şi 52 de participanţi la insurgenţă au fost arestaţi.

Tentativele republicanilor de a contesta validitatea voturilor sunt respinse una câte una
Între timp, Congresul american a respins mai multe obiecţii ridicate de republicani la certificarea victoriei lui Joe Biden. Ultima obiecţie respinsă se referă la voturile din statul Pennsylvania. Votul în Senat a fost 92 la 7 în favoarea respingerii. Anterior, au fost respinse obiecţiile republicane referitoare la voturile din Nevada, Michigan şi Georgia.

La ora 8.20 a.m., ora României, numărul voturilor electorale validate de Congres era de 244 în favoarea lui Biden şi 157 în favoarea lui Trump.

Într-o altă evoluţie a situaţiei, membri ai guvernului american au analizat posibilitatea înlăturării de la putere a lui Donald Trump după lovitura în forţă a partizanilor săi în Congres, relatează AFP.

Discuţiile s-au centrat asupra celui de-al 25-lea amendament la Constituţia americană, care îi autorizează pe vicepreşedinte şi o majoritate a cabinetului să îl declare pe preşedinte „inapt” să îşi exercite funcţiile.

Corespondenul Antena 3 în SUA, Camelia Ureche, a prezentat, în direct ultimele informaţii despre situaţia din Washington D.C.

Congresul american, devastat ca la Mineriade după trecerea susţinătorilor lui Donald Trump
Maldăre de hârtii oficiale aruncate pe jos, scaunte mutate în căile de trecere, dosare împrăştiate. Imagini filmante în cabinetul unui expert parlamentar din clădirea Capitoliului arată o mică parte din haosul şi distrugerile provocate de adepţii lui Donald Trump, care au luat cu asalt clădirea Legislativului american şi au reuşit să rămână înauntru o vreme, până la intervenţia hotărâtă a forţelor de ordine.

Imaginile amintesc de scenele de la primele două mineriade din România, din iunie 1990 şi septembrie 1991, când au fost devastate, între altele, clădirile Universităţii şi Institutului de Arhitectură din Bucreşti şi sediul Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri