Caută
Close this search box.

MAE cere guvernului britanic să reducă și în cazul românilor taxa aplicată vizei de muncă

LONDRA

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a semnalat diferenţa de taxe pentru viza de muncă în Regatul Unit atât părţii britanice, cât şi la nivel european şi „a transmis argumentele pertinente care să fundamenteze continuarea dialogului pe această temă”, arată un comunicat de presă. Autoritățile britanice au redus cu 55 de lire taxa aplicată solicitărilor din anumite țări pentru viza care permite munca în Regatul Unit, însă România nu beneficiază de scutire.

Potrivit MAE, respectiva reducere este „o măsură adoptată de autorităţile britanice în aplicarea Cartei Sociale Europene din 1961, la care Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi 22 de state membre ale Uniunii Europene sunt părţi”, explică ministerul român.

MAE aminteşte că în 1996 a fost adoptată Carta Socială Europeană revizuită, care modernizează documentul juridic din 1961, România devenind parte, în mod firesc, doar la acest din urmă tratat. Cu toate acestea, Regatul Unit nu a devenit parte şi la varianta revizuită, din 1996, a Cartei Sociale Europene, motiv pentru care aplică măsura vizată (reducerea de 55 de lire) numai în raport cu acele state care sunt părţi la varianta din 1961 a Cartei (inclusiv cele 22 de state membre ale Uniunii Europene).

MAE subliniază că această măsură nu vizează în mod direct lucrătorii români, în aceeaşi situaţie juridică regăsindu-se şi cetăţenii celorlalte state membre ale Uniunii Europene care au ratificat versiunea din 1996 a Cartei.

Începând cu acest an, cetăţenii Uniunii Europene care doresc să lucreze în Marea Britanie trebuie să solicite o viză în acest sens şi să îndeplinească o serie de condiţii speciale, intrate în vigoare după ce Regatul Unit a părăsit Uniunea Europeană. Mai multe detalii sunt disponibile pe platforma Guvernului britanic, gov.uk, potrivit Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri