Caută
Close this search box.

Pașapoartele digitale de vaccinare au standardele tehnice elaborate. OMS respinge utilizarea pașaportului anti-Covid

Giganții din Sănătate și IT, inclusiv Microsoft și Oracle, creează „pașapoarte de vaccinare”, astfel încât oamenii să poată dovedi că s-au vaccinat împotriva COVID-19. OMS nu recomandă, deocamdată, utilizarea lor.

Pașapoartele ar putea fi folosite pentru turism, la călătoriile cu avionul sau pentru participarea la diferite evenimente cu public, scrie Business Insider.

Companiile majore, organizațiile de sănătate și organizațiile nonprofit au anunțat joi dimineață că lucrează împreună pentru a crea un pașaport digital de vaccinare.

Vaccination Credential Initiative (VIC), o coaliție de organizații din care fac parte inclusiv Microsoft, Oracle, Salesforce, Cerner, Epic Systems și Clinica Mayo, elaborează standarde tehnice pentru a realiza „pașapoarte de vaccinare”, se arată într-un comunicat publicat joi.

Tehnologia va ajuta la prevenirea situațiilor în care persoane pretind în mod fals că sunt vaccinate împotriva COVID, transmite Digi24.

De ce OMS nu recomandă introducerea pașapoartelor de vaccinare

Comisia de urgenţă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) nu este de acord cu utilizarea certificatelor de vaccinare ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele ţări, transmite AFP.

În recomandările formulate pentru organizaţia cu sediul la Geneva, comisia arată că deocamdată „există prea multe necunoscute fundamentale în privinţa eficienţei vaccinului pentru reducerea transmiterii (virusului), iar vaccinurile nu sunt încă disponibile decât în cantitate limitată”, scrie Agerpres.

De asemenea, potrivit OMS, vaccinarea nu trebuie să fie urmată de renunţarea la alte măsuri de precauţie sanitară.

Grecia a propus un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a ușura călătoriile devastate de pandemie. Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber și a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate țările Uniunii Europene, a relatat Euractiv. „Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat presei portugheze.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri