Caută
Close this search box.

Pericol planetar major. China și atacul împotriva portavionului american USS Theodore Roosevelt

Incidentul a avut loc pe fondul incursiunilor chineze raportate în spațiul aerian al Taiwanului vecin.

O sursă din cadrul serviciilor de informații ale SUA a declarat că un avion chinez stătea în permanență la mai mult de 250 de mile marine de portavionul american.

Avioanele militare chineze au simulat atacuri cu rachete asupra portavionului american, în timpul unei incursiuni în zona de apărare antiaeriană a Taiwanului.

China a simulat un atac împotriva portavionului USS Theodore Roosevelt (FOTO). Temerile unui război deschis între Statele Unite și China au explodat. Avioanele de luptă chineze au efectuat simulări de lovituri cu rachete asupra unui portavion american.

Beijingul consideră Taiwan ca parte integrantă a teritoriului său. Pe de altă parte, insula este un aliat american și și-a consolidat legăturile cu Statele Unite în ultimii ani.

Avioanele de luptă chineze au făcut două incursiuni recente pe teritoriul taiwanez, în 23 și 24 ianuarie.

Analiștii sugerează că măsurile, care au avut loc la doar câteva zile după învestirea lui Joe Biden, au fost concepute pentru a-l testa pe noul președinte american, scrie Express.

Piloții chinezi au „folosit” rachete ant-navă

Prima incursiune s-a făcut cu 11 avioane de luptă, în timp ce 15 avioane au participat la a doua. Un grup aeronaval format în jurul portavionului USS Theodore Roosevelt se află și el în zonă.

În timpul unei incursiuni, au fost interceptate conversații între piloții chinezi în cadrul cărora au simulat tragerea de rachete anti-navă asupra portavionului.

În urma incursiunii, Departamentul de Stat al SUA a spus: „Cerem Beijingului să pună capăt presiunii sale militare, diplomatice și economice împotriva Taiwanului”.

Competiția militară intensă dintre cele două superputeri din jurul Taiwanului și a Mării Chinei de Sud nu s-a diminuat.

Punând sub semnul întrebării orice încercare pe care administrația Biden o poate face pentru a îmbunătăți relațiile SUAChina.

Anthony Blinken, noul secretar de Stat al SUA, a acuzat Beijingul de „genocid” împotriva minorității  musulmane uigure din vestul Chinei. Beijingul neagă acest lucru.

China: Independența Taiwanului înseamnă război

Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Apărării, Wu Qian, a avertizat, joi, că o declarație oficială taiwaneză de independență va duce la „război”.

El a descris acțiunile recente ale Chinei drept „un răspuns ferm la ingerințele și provocările forțelor« independenței Taiwanului»”.

„Avertizăm aceste forțe ale independenței Taiwanului. Cei care se joacă cu focul se vor arde iar independența Taiwanului înseamnă război”.

China este, de asemenea, blocată într-o dispută cu mai mulți vecini cu privire la controlul Mării Chinei de Sud.

Forțele chineze au construit baze pe insule, atât naturale, cât și artificiale, pe cea mai aglomerată cale de transport maritim din lume.

Ca răspuns, Statele Unite și alte puteri occidentale au trimis nave de război să patruleze pentru „libertatea de navigație” în regiune.

Beijingul mai este, de asemenea, blocat într-o acută dispută la frontieră cu India, în care 20 de soldați indieni au fost uciși într-o ciocnire brutală, în iunie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri