Caută
Close this search box.

Poeta Deniz Otay a câştigat Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut

Deniz Otay

Poeta Deniz Otay a câştigat cea de-a 23-a ediţie a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum, decernat de Memorialul Ipoteşti- Centrul de Studii „Mihai Eminescu” Botoşani.

Deniz Otay a fost declarată câştigătoare a trofeului acordat pentru debut, în cadrul unei gale care, pe fondul pandemiei de COVID-19, s-a desfăşurat în sistem online.

Tânăra poetă a fost apreciată pentru volumul de debut intitulat „Fotocrom paradis”, decizia fiind luată de un juriu format din: Alexandru Cistelecan (Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş), Mircea A. Diaconu (Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava), Mihai Iovănel (Institutului de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” din Bucureşti), Alex Goldiş (Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca) şi Andrei Terian-Dan (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).

Alături de Deniz Otay, pentru acest premiu au mai fost nominalizaţi Lucian Brad, pentru volumul „Un om mai important decât oamenii”, Dumitru Fanfarov, pentru volumul „Stepă şi transă”, Mircea Andrei Florea, pentru volumul „Larvae” şi Antonia Mihăilescu, pentru volumul „Note din secolul Kitsch”.

„Ţin să o felicit pe tânăra câştigătoare a Premiului Naţional de Poeziei ‘Mihai Eminescu’ – Opus Primum. I-am înmânat simbolic premiul prin intermediul tehnologiei, pentru că situaţia sanitară nu ne-a permis, în aceste momente, să organizăm o manifestare. Ca să o citez, astăzi a fost ‘O victorie virtuală’, pe care o va concretiza când va ajunge pe meleagurile eminescene. Îi urez, ca peste ani, să se regăsească şi în postura de premiantă a secţiunii Opera Omnia a Premiului Naţional de Poezie ‘Mihai Eminescu'”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Doina Federovici.

Deniz Otay este născută la Suceava, are 28 de ani şi a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj.

Pentru ediţia din anul acesta au fost trimise pe adresa Memorialului Ipoteşti 15 volume de poezie ale autorilor care au debutat în 2020, însă doar cinci dintre autori au primit nominalizare din partea juriului.

În acelaşi timp, organizatorii Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia au decis amânarea galei de decernare a câştigătorului marelui premiu, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Preşedintele Fundaţiei Culturale Hyperion, Gellu Dorian, care este principalul organizator al evenimentului, a declarat, pentru AGERPRES, că ediţia a 30-a a Premiului „Mihai Eminescu” va avea loc pe 15 iunie, când se vor împlini 132 de ani de la moartea poetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri