Decizia BNR de a reduce dobânda de politică monetară a determinat o scădere însemnată a indicelui ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019. Astfel Roborul a scăzut luni de la 1,78% la 1,59%.

La finalul săptămânii trecute, Banca Centrală a anunțat că reduce rata dobânzii de politică monetară la 1,25 la sută pe an, de la 1,50 la sută pe an.

Indicele ROBOR la 3 luni a încheiat anul 2020 la 2,03% pe an. Comparativ, la începutul anului trecut, ROBOR la 3 luni era de 3,19% pe an. Scăderi au înegistrat și ROBOR la 6 luni, la 1.72%, de la 1,94%, precum și ROBOR la 12 luni, de la 1,98% la 1,79%, potrivit Mediafax.

ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC – care a înlocuit ROBOR în contractele de credit retail în lei.

Premierul Florin Cîțu a felicitat BNR pentru decizia de a reduce dobânda de politică monetară.

„Felicit BNR pentru decizia de a reduce dobânda de politică monetară de la 1.5% la 1.25%. Prin această decizie banca centrală confirmă scăderea inflației pe termen mediu și lung. În același timp, această decizie reprezintă dovada că politica fiscală în România nu mai este un factor destabilizator în economie”, a afirmat premierul Florin Cîțu, potrivit paginii de Facebook a Guvernului României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.