Caută
Close this search box.

Schimbări majore pe piaţa RCA. Toţi şoferii trebuie să ştie!

rca

Șoferii își vor putea deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propria polița RCA, în perioada următoare, iar guvernul pregătește, la inițiativa ASF, o ordonanță de urgență, a declarat Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară.

El a arătat că această procedură, numită decontare directă, exista și până acum, dar era opțională, însă, odată cu schimbarea legislației, acest lucru va deveni obligatoriu pentru întreaga piață.

Astfel, șoferii își vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema între ele, a spus Marcu Agerpres.

Totodată, firmele de asigurări care au cote mari de piață vor fi obligate să vină cu lichiditate în plus, pentru a demonstra că pot susține un portofoliu mare de clienți, a mai precizat șeful ASF.

„Am acționat pe mai multe paliere. Unul dintre ele: este clar că trebuie să tratezi cu celeritate petițiile care vin spre autoritate, dar în același timp ne interesează cauza. Pentru cauza am acționat pe mai multe paliere. Unul dintre ele este urgentarea aprobării legislației cu privire la decontarea directă.

Și în sensul acesta știm foarte bine că este în Parlament de o bună perioadă de timp o lege care reglementează acest lucru, dar încă n-a fost aprobată, încă e la comisii, de mult timp. Și în discuția mea cu fostul ministru al Finanțelor, actualul premier, am agreat să-i dăm drumul și pe procedura executivă.

Să înceapă o avizare și o aprobare prin ordonanță de urgență. Ce ar putea să rezolve acest lucru, această ordonanță de urgență? Decontarea directă înseamnă că asiguratul poate să își încaseze banii de la firma la care s-a asigurat”, afirmă Marcu.

În prezent nu se aplică?
Nicu Marcu: Se aplică, dar este opțional. Există opțiunea asta.

Și în caz de accident ce se va întâmplă?
Nicu Marcu: Firma care v-a asigurat trebuie să vă deconteze dauna.

Ce aduce nou ordonanța?
Nicu Marcu: Ordonanța spune clar că decontarea daunelor se va face clar de firma unde v-ați asigurat. Și atunci s-a închis. Și firmele de asigurări se vor deconta între ele. Deci nu o să mai fie chestiunea că dumneavoastră, care aveți o dauna de la un alt șofer de autovehicul, să luați asigurarea respectivului și așa mai departe. Consumatorul va fi, să zicem, mulțumit, în sensul că își decontează imediat dauna, și companiile de asigurări se decontează între ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri