Caută
Close this search box.

În realitate, bugetul pentru Culte a crescut cu 18 milioane de lei

bugetul

Premierul a anunțat că taie din bugetele instituțiilor de stat din România, iar cel propus pentru sprijinul cultelor, de 28 de milioane de lei, a stârnit controverse.

Suma propusă pentru susținerea cultelor religioase din România în acest an, prin intermediul bugetului de stat, este de 28 de milioane de lei, iar la prima vedere ar fi cu mult redusă decât în anul 2019.

În realitate, anul trecut au fost alocați inițial pentru Culte 10 milioane de lei, dar prin suplimentări repetate s-a ajuns la o bugetare totală de aproximativ 248 de milioane de lei, conform Ziare.com.

Conform unui comunicat transmis de către Secretariatului de Stat pentru Culte, unitățile de cult beneficiază de sprijin la cerere.

„În ceea ce privește sprijinul financiar pentru construirea sau repararea lăcașurilor de cult, acesta este reglementat de O.G. nr. 82/2001, conform căreia unitățile de cult aparținând cultelor religioase recunoscute din România beneficiază la cerere de sprijin financiar, în limita prevederilor bugetare anuale.

După asigurarea creditelor bugetare necesare sprijinirii financiare a salarizării personalului de cult, în funcție de numărul de dosare de solicitare depuse de către unitățile de cult, instituția noastră face demersuri pentru ca la rectificările legii anuale a bugetului de stat să fie suplimentate fondurile pentru acest program de finanțare.

De exemplu, anul trecut, prin prevederile Legii bugetului de stat, instituției noastre i-a fost alocată, la alcătuirea bugetului de stat, suma de 10.000.000 de lei, pentru construirea sau repararea lăcașurilor de cult.

Ca urmare a demersurilor instituției noastre, la rectificările succesive ale legii bugetului de stat, bugetul instituției noastre a fost suplimentat cu suma de 239.316.000 de lei, sumă care a permis acordarea de sprijin financiar tuturor solicitărilor complete depuse de unitățile de cult la Secretariatul de Stat pentru Culte până în luna octombrie 2020”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Secretariatul de Stat al Cultelor.

Precizarea a fost făcută „având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la bugetul alocat Secretariatului de Stat pentru Culte în anul 2021 prin Proiectul legii bugetului de stat, aflat în consultare publică”, conform SSC.

Secretariatul de Stat pentru Culte a mai transmis că, „de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte se alocă anual sprijin financiar cultelor religioase pentru salarizarea personalului de cult și pentru construirea și repararea lăcășurilor de cult, precum și pentru alte activități (social-filantropice, culturale, educaționale etc.) desfășurate de către culte.

Sprijinul financiar acordat cultelor prin cele două programe reprezintă 99,6% din bugetul instituției noastre.

Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie să asigure cu prioritate fondurile necesare pentru acordarea sprijinului la salarizarea personalului clerical și neclerical, obligație legală stabilită potrivit dispozițiilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Anul acesta, că și în anii precedenți, limitele bugetare alocate de către Ministerul Finanțelor (la alcătuirea bugetului de stat) au permis asigurarea integrală a creditelor bugetare pentru acordarea sprijinului statului la salarizarea personalului de cult”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri