Judecătoarea Lia Savonea, fosta șefă a CSM în timpul lui Liviu Dragnea, l-a atacat violent pe ministrul Justiției, Stelian Ion, în ședința CSM în care se dezbate proiectul Ministerului Justiției, de desființare a Secției Speciale.

„Domnul ministru a spus că nu a înțeles de ce a fost înființată SIIJ. Îl cred că nu a înțeles nimic, deși a fost membru în Comisia specială din Parlament. El, în loc să fie atent, bătea la tobe. Și stilul acesta l-a continuat și după ce a ajuns ministru, în loc să lase tobele afară.

(…) Sloganuri și inexactități auzim în ultima vreme tot timpul, în special de la dumneavoastră. Ați venit cu un proiect de lege inacceptabil, care, în loc să întărească independența judecătorilor, o slăbește”, a atacat Lia Savonea, relatează AK24.

Reprezentanți ai unor asociații profesionale ale procurorilor au adus, în cadrul dezbaterilor de la CSM, acuzații grave cu privire la activitatea Secției speciale, pe anul 2020, pe care au catalogat-o ca fiind rușinoasă, cu o rată de achitare a dosarelor trimise în instanțe deja de 66%, în condițiile în care SIIJ are resurse și cheltuieli enorme.

Astfel, procurorul militar Bogdan Pârlog, de la Asociația „Inițiativa pentru Justiție”, a spus că în anul 2019 Secția Specială a trimis trei dosare în instanțe, dintre care în două s-au dispus achitări și sunt șanse ca și al treilea să se finalizeze cu aceeași soluție, existând posibilitatea că SIIJ să reușească performanță de a avea o rată de „100% achitări”, în cauzele trimise în judecată.

„În ceea ce privește raportul de activitate al SIIJ, constatăm că s-au menținut constanți. Dacă ne uităm și la anul precedent, vorbim de trei trimiteri în judecată, pe niște infracțiuni care de obicei sunt instrumentate de către parchetele de pe lângă judecătorii.

Din trei rechizitorii, cu care a fost sesizată instanța de judecată, deja, în două dintre ele, a rămas definitivă soluția de achitare. Ceea ce înseamnă deja că au 66% rată de achitare, în acest moment, la care, probabil, sunt șanse mari să se adauge și cea de-a treia achitare, astfel încât să reușească performanță de 100%”, a spus Bogdan Pârlog.

Procurorul a adăugat că, în anul 2020, SIIJ a produs doar două rechizitorii trimise în instanțe, care privesc aceeași persoană, pe procurorul Mircea Negulescu, în condițiile în care în cadrul Secției respective lucrează șapte procurori și 20 – 30 de polițiști.

„Pe anul precedent, constatăm că pe niște resurse până la urmă comparate cu o structura centrală a unei direcții, cu cheltuieli enorme, cu aducerea unor forțe de poliție, care în cele mai multe cazuri treaba o făceau organele de poliție, este o falsă părere când discutăm de doar șapte procurori.

Să ne uităm și la cei 20 sau 30 de polițiști care sunt detașați acolo, veniți pe venituri enorme și care de fapt desfășoară activitatea. Cu aceste investiții din partea statului, s-a ajuns că pe anul 2020 să se producă două rechizitorii, iar dacă ne uităm la acele două rechizitorii vom constată că îl privesc pe același procuror Negulescu, care privesc o presupusă acțiune a lui, prin care a fost determinat același denunțător în ambele dosare

(…). Orice parchet normal ar fi reunit cele două cauze și am fi avut până la urmă într-un an de zile un singur rechizitoriu. Dacă pentru așa ceva statul își permite să risipească atâtea resurse de care este nevoie vitală în cu totul alte zone ale Ministerului Public pentru a fi trimis Mircea Negulescu în judecată, avem o problema până la urmă.

Dacă această persoană dispare? Ca orice ființă umană este muritor. Ce se va întâmpla după dispariția domnului Negulescu? Care va fi obiectul de activitate, în materie de rechizitorii, a acestei minunate secții? Raportul de activitate arată încă o dată inutilitatea existenței acestei secții și calitatea extraordinar de slabă a activității persoanelor care ocupă această secție”, a declarat Bogdan Pârlog.

De asemenea, procurorul Claudiu Sandu, de la Asociația „Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor”, a spus că activitatea SIIJ pe anul 2020 poate fi catalogată ca fiind rușinoasă.

„Din punctul nostru de vedere, ca asociație, activitatea SIIJ este, am putea spune, rușinoasă. Rezultatele pe anul 2020 arată ineficienţa unei asemenea structuri”, a afirmat Claudiu Sandu.

188 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here