Acest nanomaterial este format din nanoparticule de cupru care inhibă proteinele coronavirusului SARS-CoV-2, ce provoacă COVID-19, şi îi blochează răspândirea.

Materialul care este protejat de un brevet va fi aplicat ca strat de acoperire a măştilor chirurgicale, a ţesăturilor pentru articole de uz spitalicesc, la acoperirea suprafeţelor de contact, precum balustrade sau la barele de susţinere din mijloacele de transport public.

Noua tehnologie se bazează pe nanoparticule ce interacţionează cu proteinele coronavirusului, modificându-le prin intermediul unui mecanism de oxidare şi de blocare a capacităţii de infectare a celulelor umane, a explicat cercetătorul José Miguel Palomo, care a condus echipa, citat de Agerpres.

Noul material este mai eficient în inhibarea proteinelor funcţionale ale SARS-CoV-2, mai ales asupra „3CLpro” (care intervine în procesul de replicare a virusului) şi a proteinei spike (care îi permite să pătrundă în celulele umane), după cum a demonstrat echipa lui Palomo.

Eficacitatea antivirală crescută a nanomaterialului se datorează nanoparticulelor de cupru de mărime foarte redusă, fapt ce duce la creşterea eficienţei datorită compuşilor cuprului care îi permit o amplă activitate biologică, neobservată până acum la nici un alt material.

Cercetătorii au confirmat că acest nanomaterial pot fi folosit ca aditiv pentru acoperirea diferitelor suprafeţe. Materialul a fost deja testat pentru acoperirea cu un strat protector a măştilor chirugicale sau a ţesăturilor din bumbac folosite la halatele de spital.

Noul nanomaterial poate fi aplicat cu succes şi asupra materialelor metalice (oţel sau fier) pentru acoperirea unor suprafeţe de contact, precum barele de susţinere din mijloacele de transport.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.