Caută
Close this search box.

Rareș Bogdan a dat o mega lovitură în Europa. Ce a putut să facă europarlamentarul!

rareş bogdan

Rareș Bogdan a dat o mega lovitură în Europa, conform informațiilor transmise recent pe o pagină de socializare. În urma demersurilor luate de europarlamentar, următorii români vor fi îndreptățiți.

Rareș Bogdan a dat o mega lovitură în Europa! În urma demersurilor făcute de Rareș Bogdan, 37 de români care „au muncit în Islanda fără a fi plătiți, fără a avea un contract de muncă legal, fără a le fi respectate drepturile aferente unui contract de muncă, cazați în condiții improprii, și-au schimbat complet soarta”.

„Un pas important pentru a opri exploatarea și umilirea muncitorilor români în țări de împrumut! În urma demersurilor făcute de Rareș Bogdan, șeful Delegației EPP România în parlamentul European și membru al Comisiei de Petiții din Parlamentul-European, alături de eurodeputatul Gheorghe Falcă, deasemenea membru în Comisia de Petiții, 37 de români care au muncit în Islanda fără a fi plătiți, fără a avea un contract de muncă legal, fără a le fi respectate drepturile aferente unui contract de muncă, cazați în condiții improprii, vor fi îndreptățiți”, scrie delegația EPP pe Facebook.

„În urma audierilor din Comisia de Petiții și a demersurilor făcute de către cei doi deputați cu privire la acest caz, autoritățile islandeze au reacționat. Firma care a plasat forță de muncă în Islanda a fost verificată și se iau măsuri pentru ca românii care au lucrat în cadrul acesteia să fie plătiți pentru orele muncite- o compensație a muncii prestate de români a fost transmisă de autoritățile islandeze prin Ministerul de Externe.

Românilor li s-au oferit de 5 ori mai puțini bani pentru munca prestată decât ar fi trebuit, potrivit legii islandeze și fișelor de pontaj pe care aceștia le-au furnizat.

În relația dintre angajatul român și salariatul islandez noțiuni ca ”drepturile omului”, ”drepturi și beneficii la locul de muncă” nu se regăseau.

Cetățenii români erau discriminați din start. Salariul obținut de un român reprezenta doar o treime din banii pe care îi primeau angajații islandezi, un program de muncă incredibil de lung, cazare departe de a oferi condiții normale traiului- aceeași încăpere era împărțită și de zece persoane. În privinţa drepturilor ce li se cuveneau, cunoştinţele lor sunt aproape nule. Nu intrau în discuție clarificări cu privire la asigurări medicale sau dreptul la pensie și șomaj.”

”Verificările demarate de islandezi după memoriile trimise au dus la concluzia preliminară că românii sunt potențiale victime ale traficului de persoane!!! Ancheta a scos la iveală că este o problemă care ține de legislația muncii”, este scris în mesajul respectiv.

„În urma tuturor demersurilor făcute de noi, șeful misiunii diplomatice române din Copenhaga, misiune acreditată și la Reykjavik, s-a întâlnit cu ministrul Afacerilor Sociale din Islanda și au discutat despre revizuirea legislației muncii din țara sa. Parlamentul islandez va adopta reguli mai stricte pentru piața muncii, pentru a se asigura că drepturile lucrătorilor sunt respectate și vor fi tratați corect.

Demersurile noastre nu se opresc aici. După ce i-am audiat pe români în Comisia de Petiții și am verificat modul în care se aplică legislația islandeză, vom trimite dosarul Comisiei Europene pentru a promova un act normativ prin care să se asigure că toți muncitorii români au o salarizare decentă, nu sunt cazați în spații inumane, le sunt plătite asigurările de sănătate, șomaj, pensie- asemenea oricărui cetățean respectat în comunitatea europeană.

Potrivit autorităților islandeze, firma care a plasat forța de muncă a fost amendată și a intrat în faliment. Ancheta noastră a scos la iveală că firma respectivă nu s-a asigurat că vor fi incheiate contracte de muncă în conformitate cu legislația islandeză. Și-a bătut joc de bieții oameni!”, Rareș Bogdan, șeful delegației EPP România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri