Noua variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 descoperită prima dată în regiunea britanică Kent stârneşte îngrijorări, întrucât ea la rândul ei suferă mutaţii, astfel că ar putea diminua protecţia oferită de vaccinurile anti-COVID-19, a declarat directoarea programului britanic de supraveghere genetică (COVID-19 Genomics UK consortium) Sharon Peacock, relatează joi agenţia Reuters.

”Ceea ce este preocupant în legătură cu aceasta este că varianta 1.1.7 care circulă de mai multe săptămâni şi luni începe să sufere mutaţii din nou şi să dobândească noi mutaţii care ar putea afecta modul în care noi combatem virusul în ce priveşte imunitate şi eficacitatea vaccinurilor”, a spus Sharon Peacock la postul BBC, citat de Agerpres.

Astfel, o nouă mutaţie, identificată prima dată în oraşul englez Bristol, a fost calificată drept ”Variantă Preocupantă” (Variant of Concern) de către Grupul consultativ privind virusurile noi şi emergente (New and Emerging Respiratory Virus Threats Advisory Group).

Potrivit consilierului ştiinţific al guvernului britanic, Patrick Vallance, varianta descoperită la Bristol are una dintre aceleaşi mutaţii ale variantei coronavirusului descoperită în Africa de Sud.

”Nu este surprinzător că s-a întâmplat şi se va întâmpla de asemenea în altă parte”, a spus acest oficial, menţionând de asemenea că ”trebuie să continuăm testarea efectelor vaccinului în această situaţie”.

Au fost descoperite până în prezent 21 de cazuri de COVID-19 cu această variantă care are mutaţia E484K, survenită în proteina Spike a virusului, aceeaşi modificare observată la variantele coronavirusului din Africa de Sud şi Brazilia.

145 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here