Caută
Close this search box.

UE cere Ungariei să nu suspende un post de radio independent critic față de guvern

Executivul Uniunii Europene a cerut Ungariei să „ia măsuri urgente” pentru a permite unui post de radio de opoziție să continue să difuzeze după ce a pierdut un recurs împotriva eliminării licenței sale, potrivit unei scrisori văzută de Reuters.

Săptămâna aceasta, UE și-a exprimat îngrijorarea cu privire la libertatea presei din Ungaria cu privire la cazul Klubradio, care difuzează de 19 ani și ai cărui invitați politici critică adesea politicile guvernamentale.

Scrisoarea din 12 februarie a șefului Direcției Generale Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie a Comisiei Europene, Roberto Viola, către ambasadorul Ungariei în UE, Tibor Stelbaczky, arăta:

„Vă solicit să asigurați că utilizarea actuală a acestei frecvențe poate continua în perioada intermediară până când deciziile finale privind respingerea cererii de reînnoire și cu privire la orice nouă atribuire devin obligatorii din punct de vedere juridic.”

„Aș solicita autorităților maghiare să ia măsuri urgente, în așteptarea procedurilor judiciare în curs și a deciziilor finale privind drepturile de utilizare a frecvenței, pentru a se asigura că … cerințele legislației UE sunt respectate evitând în același timp prejudiciul ireparabil actualului titular al frecvenței.”

Stelbaczky sau oficialii de la ambasada Ungariei UE nu au răspuns sâmbătă la cererile de a comenta.

Primul post de radio independent din acest stat membru al Uniunii Europene va înceta să emită după ce i-a fost respins, marţi, 9 februarie, recursul privind păstrarea licenței.

Şeful Klubradio, post cu conţinut adesea critic faţă de guvernul suveranist al lui Viktor Orban, a denunţat „o decizie politică, ruşinoasă şi laşă” a tribunalului municipal din Budapesta.

„Vom depune un ultim recurs la Curtea Supremă”, a declarat Andras Arato pentru AFP. El a promis să continue munca pe internet de luni, invitând ascultătorii să „susţină” echipa.

„Într-o dictatură, nu e loc pentru voci libere”, a reacţionat, cu amărăciune, unul din prezentatori, Janos Desi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri