Caută
Close this search box.

CCR a admis parţial sesizarea PSD la legea referitoare la concursurile pentru Institutul Magistraturii

Curtea Constituţională a admis parţia sesizarea PSD referitoare la unele dispoziţii din Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură.

„1. Cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 28 de senatori aparţinând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.18 şi ale art.67 din Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură.

2. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sunt constituţionale, în raport cu criticile formulate, dispoziţiile art. 14, 27 şi 43 din aceeaşi lege, precum şi actul normativ în ansamblul său. Decizia este definitivă şi general obligatorie”, arată comunicatul de presă al CCR.

Senatorii PSD au atacat la CCR Legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.

PSD a acuzat Guvernul de „abuz de putere” şi că are intenţia de „a zădărnici pregătirea profesională temeinică a viitorilor magistraţi”. În plus, ssocial-democraţii au susţinut că CSM şi Guvernul „au fost preocupaţi, mai degrabă de aspecte de oportunitate decât de cerinţa de aplicare a prevederilor Legii nr.242/2018”.

Pe 17 februarie, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis precizări, după ce senatorii PSD au atacat la CCR legea privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii.

CSM a susţinut că obiecţiile de neconstituţionalitate sunt neîntemeiate, iar legea a fost adoptată cu respectarea Constituţiei. În plus, CSM a argumentat că, lipsa concursurilor este „de natură să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor care se confruntă cu un volum de muncă din ce în ce mai ridicat”. Astfel, CSM a solicitat CCR să respinsă obiecţia de neconstituţionalitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri