Caută
Close this search box.

Tulpina braziliană a coronavirusului ”ar putea reinfecta 60% dintre persoanele care au avut deja boala”

covid

Şase din zece persoane care au avut deja Covid-19 ar putea fi vulnerabile la o eventuală infecţie cu tulpina braziliană a coronavirusului. Profesorul Ester Sabino, de la Universitatea din São Paulo, a declarat că între 25% şi 61% dintre anticorpii de protecţie dezvoltaţi după Covid-19 nu funcționează și în cazul unei eventuale reinfectări cu tulpina P1 din Brazilia.

Primele cercetări efectuate pe mai multe cazuri apărute în oraşul Manaus au arătat că anticorpii de protecţie la Covid-19 nu funcţionează împotriva periculoasei variante P1 (tulpina din Brazilia).

Descoperirile evidenţiază viteza şocantă cu care P1 a evoluat, devenind varianta dominantă în doar opt săptămâni, scrie Daily Mirror.

„Cu alte cuvinte, dacă 100 de persoane au fost infectate în casa noastră anul trecut, undeva între 25 şi 61 dintre ele sunt vulnerabile la infecţia cu P1. În mod surprinzător, am constatat faptul că numărul cazurilor crește”, a declarat profesorul Ester Sabino.

Organizaţia de Sănătate Publică din Anglia a semnalat şase cazuri de infectare cu tulpina P1 în Marea Britanie.

Profesorul Sharon Peacock, director COG-UK şi microbiolog la Universitatea Cambridge, a declarat că nu există încă dovezi dacă imunitatea la tulpina britanică ar putea proteja sau nu împotriva P1.

Oamenii de știință au fost șocați când orașul Manuas a fost măturat de un al doilea val de coronavirus, deoarece primul val a lovit sever comunitatea.

Până în octombrie 2020, 76% din populație avea anticorpi Covid-19, lucru care ar fi trebuit să genereze un grad ridicat de imunitate colectivă. Însă alarma a fost declanşată când infecţiile au crescut din nou în 2021, iar secvenţierea genomică a identificat P1 drept vinovat. Această nouă tulpină a arătat 17 mutaţii, dintre care 10 sunt legate de proteina crucială în ceea ce priveşte modul în care virusul pătrunde în celulele umane.

Examinarea probelor virale a sugerat că noua tulpină a apărut pentru prima dată în Brazilia în noiembrie.

Cercetările braziliene sugerează că P1 este între 1,2 şi 1,4 ori mai transmisibil decât variantele iniţiale de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri