Forţele de securitate din Myanmar au tras cu aruncătoare de grenade în protestatari, ucigând peste 80 de oameni, într-un oraş aflat în apropiere de capitala Yangoon, dar informaţia nu a fost disponibilă imediat, pentru că zona a fost izolată de autorităţi, au anunţat Asociaţia de Asistenţă a Prizonierilor Politici (AAPP) şi reţeaua de presă Myanmar Now, citate de Reuters, via News.ro.

Evenimentul s-a produs în oraşul Bago, aflat la 90 de kilometri de Yangon. Trupurile victimelor au fost duse în complexul de pagode Zeyar Muni, care a fost izolat cu cordoane, potrivit martorilor şi reţelelor locale de media.

AAPP şi Myanmar Now au afirmat că 82 de persoane au fost ucise, în timpul unui protest faţă de puciul militar care a avut loc pe 1 februarie. Tirul a început înainte de răsărit şi a continuat până după-amiază, potrivit Myanmar Now.

”Este ca un genocid. Trag în orice umbră”, a afirmat un organizator al protestului, Ye Htut. Mulţi locuitori din oraş au fugit, potrivit presei. Un purtător de cuvînt al juntei militare nu a putut fi contactat.

AAPP, care a ţinut evidenţa protestatarilor ucişi şi arestaţi de forţele de securitate, anunţase anterior că 618 de oameni au murit de la puciul militar.

Numărul este contestat de armată, care afirmă că a declanşat puciul, pentru că alegerile din noiembrie anul trecut, cîştigate de partidul lui Aung San Suu Kyi, au fost fraudate. Comisia electorală a respins această afirmaţie.

Purtătorul de cuvânt al juntei, generalul maior Zaw Min Tun, a declarat că armata a numărat 248 de civili morţi şi 16 poliţişti decedaţi, afirmând că forţele de securitate nu au folosit arme automate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.