Odată considerat o legendă vie pe Wall Street, Bernie Madoff, fostul președinte al NASDAQ, a murit în închisoare, la vârsta de 82 de ani.

Bernie Madoff, creierul din spatele celei mai mari scheme Ponzi din lume, ar fi murit din cauze naturale, potrivit NBC News.

Moartea lui Madoff vine la 12 ani după ce a fost condamnat la 150 de ani de închisoare pentru o fraudă de proporții, de zeci de miliarde de dolari.

Între victimele sale se numără Steven Spielberg, actorii Kevin Bacon și Kyra Sedgwick, proprietarii New York Mets, Fred Wilpon și Saul Katz, și moștenitoarea L’Oreal, Liliane Bettencourt, dar și investitori mici, care și-au pus la bătaie economiile de-o viață și pensiile.

„Din cauza perioadei lungi în care a activat, impactul a fost complet devastator pentru atât de multe victime”, a declarat Matthew L. Schwartz, cel care a condus ancheta în cazul Bernard L. Madoff Investment Securities.

„Au fost atât de mulți oameni care l-au tratat ca pe o bancă și i-au încredințat toate economiile, așa că atunci când s-a descoperit că totul a fost o farsă, oamenii nu au mai avut puterea să-și continue viața”, a mai spus Schwartz.

„Au fost atât de multe povești sfâșietoare cu oameni care care au ajuns în stradă”.

La fel ca în toate schemele Ponzi, Madoff a folosit banii de la noii investitori pentru a-i plăti pe cei vechi. Schema putea continua aproape la nesfârșit, în teorie, atâta timp cât investitori noi ar fi continuat să vină, atrași de reputația companiei Madoff.

Însă, în 2008, a venit criza financiară. Clienții au solicitat returnări de 7 miliarde de dolari, dar Madoff a avut doar o parte din sumă, după care totul s-a năruit. La 11 decembrie 2008, Madoff a fost arestat și acuzat de fraudă.

La momentul arestării sale, documentele firmei arătau că 65 de miliarde de dolari erau în conturi, însă, în fapt, acești bani nu existau cu adevărat.

121 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here