Caută
Close this search box.

Acum 20 de ani, Regele Mihai şi Regina Ana se întorceau acasă, la Palatul Elisabeta

Astăzi se împlinesc 20 de ani de la revenirea la Palatul Elisabeta a Regelui Mihai şi a Reginei Ana.

„În ziua de 18 mai 2001, Regele Mihai şi Regina Ana s-au întors înapoi acasă la Palatul Elisabeta, devenit între timp, prin votul Parlamentului, reşedinţa regelui pe durata vieţii. (…) Regele s-a întors la Palatul Elisabeta pentru a clădi fundaţia irevocabil europeană a României de mâine. Venirea Regelui Mihai la palatul tinereţii lui nu a fost o târzie revanşă a unui om care a avut ca destin Aşteptarea. Prin întoarcerea regelui, Palatul Elisabeta a devenit locul regalităţii de pe harta României de astăzi. Din incinta lui, Familia Regală a început un efort constant, gândit, ca şi viitorul României, pentru douăzeci-treizeci de ani înainte”, se explică în documentarul postat pe Facebook.

Destinat prin lege, în mai 2001, drept reşedinţă a Regelui Mihai I pe durata vieţii sale, palatul a fost de atunci „un centru activ al reprezentării intereselor fundamentale ale ţării”, devenit, anul trecut, sediul Asociaţiei Casa Majestăţii Sale, organizaţie recunoscută de Guvern ca având utilitate publică, potrivit Agerpres.

Sunt amintite vizitele din ultimii 20 ani ale unor şefi de stat republicani şi capete încoronate, sutele de întâlniri cu ambasadori ai ţărilor lumii, seri dedicate promovării economiei româneşti (locale şi naţionale), seri dedicate administraţiilor locale judeţene şi municipale, seri dedicate NATO, UE, Crucii Roşii, activităţilor sociale, medicale, militare, societăţii civile, sportului, educaţiei, culturii şi ştiinţei, Academiei Române şi Academiei Republicii Moldova.

Potrivit Casei Regale, Palatul Elisabeta a fost reşedinţa Principesei Elisabeta a României, prima dintre fiicele Regelui Ferdinand. Ea a dorit să-şi clădească la Bucureşti, alături de Parcul naţional „Regele Carol II” (numit mai târziu „Herăstrău”, iar în zilele noastre „Parcul Regele Mihai I”) o reşedinţă a cărei realizare a fost încredinţată unui arhitect în vârstă de numai 25 de ani, Corneliu M. Marcu. Lucrarea a început în anul 1936 şi a fost încheiată în anul 1937.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri