Caută
Close this search box.

Patriarhia Română îi spune lui Teodosie să-şi ia la revedere de la Mitropolia Tomisului

Patriarhia Română

Purtătorul de cuvânt de la Patriarhia Română, Victor Bănescu, spune că problema înființării unei mitropolii a Tomisului este definitiv închisă și că posibilele reacții inadecvate pe această defunctă temă nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial.

Solicitarea fusese făcută de arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, și a primit deja un răspuns negativ, de la conducerea BOR. Apariția scrisorii Sfântului Sinod în mass-media a provocat o reacție dură a ÎPS Teodosie.

Bănescu a spus că singura instituție îndrituită să se pronunțe pe istorie și istoriografie este Academia Română, în condițiile în care ÎPS Teodosie invocase motive istorice pentru transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie.

„În probleme cu adevărat importante de istorie/ istoriografie românească, inclusiv paleocreștină, singura instituție îndrituită să se pronunțe cu reală autoritate este Academia Română, nu pseudo-academii ce abuzează de venerabila rezonanță platonică a termenului, improvizate pentru a evidenția cu emfază și festivism ‘importanța unui anume punct pe harta lumii’”, a spus Bănescu, despre scrierile Arhiepiscopului Tomisului, pe tema istoriei creștine a cetății Tomisului, potrivit Mediafax.

Acesta precizează că orice documente menite să pună în lumină elemente noi din istoria unui spațiu geografic sau religios-cultural românesc ar trebui să fie „orientate de onestitatea științifică și intelectuală spre cercetarea și validarea autenticilor specialiști în domeniu din cel mai înalt for cultural al țării (Academia Română), nu prezentate local, hilar, exaltat și ditirambic ca fiind epocal revelatoare, pentru ‘cunoașterea’ unor lucruri deja bine cunoscute sau pentru lansarea unor incontrolabile și dezarticulate speculații”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri