Adunarea Generală a ONU a confirmat reînnoirea pentru încă 5 ani a mandatului de secretar general al ONU deţinut de portughezul António Guterres, relatează agenţiile DPA şi EFE, via Agerpres.

În vârstă de 72 de ani, Guterres a primit pe 8 iunie acordul Consiliul de Securitate al ONU, o etapă esenţială şi cea mai dificilă în procesul numirii secretarului general, fiind nevoie de consensul marilor puteri care sunt membri permanenţi ai acestui organism.

El îşi va începe al doilea mandat pe 1 ianuarie 2022. Fostul premier socialist portughez nu a avut niciun contracandidat, spre deosebire de cazul desemnării din 2016, când au existat 12 aspiranţi la postul de secretar general al ONU, printre care s-au numărat directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, şi directoarea de atunci a UNESCO, Irina Bokova.

În competiţia din 2016, dintre cei 12 candidaţi 8 au fost din Europa de Est, întrucât postul de secretar general al ONU este atribuit prin rotaţie regiunilor lumii şi Europei de Est ar fi trebuit atunci să-i vină rândul pentru acest post, ceea ce însă nu s-a întâmplat.

Înainte să obţină postul de secretar general al ONU, Antonio Guterres a condus Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.