Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat miercuri că a cerut direcţiilor de sănătate publică să ia măsuri pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă, stabilind totodată ca acestea să raporteze către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) o serie de date în zilele în care se înregistrează temperaturi de 35 de grade Celsius şi peste.

Ministerul Sănătăţii a solicitat direcţiilor de sănătate publică judeţene, respectiv Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti să ia toate măsurile necesare pentru reducerea riscurilor medicale cauzate de caniculă şi pentru acordarea primului ajutor cetăţenilor în cel mai scurt timp, în caz de urgenţă„, se arată într-un comunicat al ministerului.

Direcţiile de sănătate publică vor implementa sistemul de colectare a datelor privind indicatorii specifici ai stării de sănătate şi ai resurselor mobilizate la nivel naţional.

Astfel, vor fi raportate zilnic către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă (COSU) din cadrul Ministerului Sănătăţii o serie de date de la nivel judeţean, printre care numărul de solicitări la serviciile de ambulanţă, procentul de creştere a numărului de solicitări faţă de ziua precedentă, necesarul de echipaje suplimentare, numărul acţiunilor de control efectuate de inspectorii sanitari de stat, numărul cazurilor persoanelor căzute în stradă (lipotimii, deshidratări) şi cel al deceselor din cauza caniculei. Raportarea se va face numai pentru zilele în care se înregistrează temperaturi de 35 de grade Celsius şi peste 35 de grade Celsius„, precizează Ministerul Sănătăţii.

Totodată, spune MS, direcţiile de sănătate publică trebuie să verifice condiţiile de asigurare a asistenţei medicale în unităţile sanitare, precum asigurarea stocurilor de medicamente de urgenţă, în special a medicamentelor pentru patologiile determinate/agravate de caniculă, funcţionalitatea generatoarelor de rezervă şi asigurarea rezervelor de apă proprii ale unităţilor sanitare.

Citește și: Jmecherul român bate șmecherii lumii

Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite expunerea prelungită la soare între orele 11,00 şi 18,00, să consume multe lichide, fructe şi legume proaspete şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.