Caută
Close this search box.

Pacienții cu scleroză multiplă tratați cu MAVENCLAD răspund bine la vaccinarea anti-COVID – studiu

Pacienții cu scleroză multiplă (SM) răspund bine la vaccinarea împotriva COVID-19 și dezvoltă anticorpi specifici, arată un studiu independent realizat în Israel. Acest lucru este posibil unei noi terapii orale, denumită MAVENCLAD.

Studiul a fost efectuat la începutul anului 2021 de prof. dr. Anat Achiron în Israel. Potrivit datelor, după administrarea celor două doze de vaccin produs de Pfizer/BioNTech, 23 de pacienţi cu SM trataţi cu MAVENCLAD au dezvoltat anticorpi specifici în 100% din cazuri, la fel ca și cei 32 de pacienţi cu SM care nu urmau niciun tratament specific. În schimb, procentul a fost mult mai mic pentru cei 47 de subiecţi sănătoși (97,9%), cei 44 de pacienţi trataţi cu ocrelizumab (22,7%) și cei 26 trataţi cu fingolimod (3,8%).

Dr Armand Frăsineanu, neurolog la Spitalul Colentina, a arătat că scleroza multiplă în România este diagnosticată numai de medicii neurologi iar la copii de neurologi pediatrii.

Diagnosticul este pus în urma investigațiilor cu aparatele RMN care evidențiază leziunile neurologice, țara noastră având RMN 3 TESLA . Aparatul reliefează găuri negre care arată boala .

Specialistul a accentuat că nu există tratamente pentru rezolvarea simptomelor de aceea diagnosticarea cât mai timpurie este foarte importantă pentru a putea introduce terapia.

Doctorul Armand Frăsineanu a făcut referire la faptul că 15% dintre acesti pacienți ajung la fotoliu rulant comparativ cu 30 de ani în urmă când procentul era de 80%, lucru extrem de important pentru cei afectați.Acesta a subliniat că este o boală a sistemului nervos central de cauză necunoscută .Un număr mai mare de bolnavi cu această afecțiune se întâlnesc în Tările Nordice iar teoretic spre Ecuador este spre zero.O incidență foarte scăzută se constată la populațiile cu hiperpigmentație constituțională .

Boala se declanșează între 20 și 40 de ani , 80% dintre pacienți se regăsesc la acest segment a menționat medicul subliniind că pacienții trebuie să țină legătura cu același neurolog, iar investigațiile ar trebui făcute cu același aparat pentru a permite comparația.

Specialiștii susțin că pacienţilor cu SM le sunt permise toate cele patru vaccinuri anti-COVID disponibile, indiferent de tratamentul urmat, însă unele dintre tratamentele medicamentoase au ca efect scăderea imunității și este posibil să împiedice formarea anticorpilor specifici în urma administrării vaccinului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri