Caută
Close this search box.

Budapesta, după acuzele lui Stelian Ion: Ungaria sprijină extinderea Spațiului Schengen

peter Szijjarto

Ungaria sprijină şi extinderea Spaţiului Schengen, cât şi extinderea Uniunii Europene, a răspuns diplomaţia maghiară.

Biroul de presă al Ministerului maghiar de Externe a răspuns la o solicitare a publicației kronika.ro față de declarațiile ministrului Stelian Ion, spunând că ”Ungaria sprijină atât extinderea UE, cât și extinderea spațiului Schengen. Pe lângă acest fapt, statul nostru are o colaborare fructuoasă cu România, este interesul nostru de a menține și dezvolta relații de bună vecinătate”.

Stelian Ion, ministrul Justiției, a declarat marți la TVR că este puțin probabil să fie ridicat Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) de către Comisia Europeană dacă Secția Specială nu este desființată și dosarele nu merg la DNA. În plus, el a spus că fără ridicarea MCV România nu va intra în Schengen.

”Și mă întreb cine are interesul dintre vecinii noștri să nu intrăm în Schengen”, a spus Stelian Ion. Imediat, deputatul UDMR Csoma Botond a reacționat și a spus că ”ministrul Stelian Ion să se ocupe de problemele României, nu de problemele din Polonia și Ungaria”.

UDMR propune ca atribuțiile SIIJ să treacă la Parchetul General, în timp ce ministrul justiției se opune și vrea ca dosarele să meargă la DNA. Discuțiile din coaliție în privința desființării Secției Speciale s-au blocat din cauza poziției UDMR.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, Ministerul de Externe al Ungariei anunțase în septembrie 2017 că nu va sprijini aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), din cauza închiderii Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri