Fostul redactor-șef al publicației de opoziție Apple Daily, din Hong Kong, închisă acum o săptămână la presiunile regimului de la Beijing, a fost arestat sub acuzația de “înțelegere secretă cu forțe străine“, relatează presa internațională.

Lam Man-chung are 51 de ani și a condus ziarul care a luptat până în ultima clipă pentru democrație în Hong Kong, alături de milioane de locuitori ai insulei, care au ieșit în stradă luni în șir, pentru a apăra sistemul democratic, în fața ofensivei comuniste.

Pentru a pune sub control Hong Kong, guvernul de la Beijing a promulgat o nouă lege a securității naționale, care permite arestarea oricui și aplicarea de pedepse foarte mari pentru oricine sub acuzația de conspirație împotriva puterii comuniste. Hong Kong a beneficiat de autonomie și statut special din 1997, de la preluarea insulei de către China de la Marea Britanie, până în 2019.

Actualii conducători ai Chinei au decis că trebuie stopat acest statut special, Hong Kong fiind un exemplu prost pentru miliardul de locuitori din China continentală, care vedeau că frații lor din insulă o duc mult mai bine, sunt liberi și au un stil de viață occidental.

Represiunea a întâmpinat opoziția locuitorilor din Hong Kong, dar comunitatea occidentală n-a intervenit pentru a-i apăra cu fermitate, astfel că, după luni de lupte și proteste, oamenii au obosit, sfârșind prin a fi intimidați și reduși la tăcere.

Regimul de la Beijing a recurs la toate mijloacele pentru a-i învinge. A pregătit bande de infractori și securiști care îi așteptau noaptea în ganguri și la metrou pe cei care se întorceau de la proteste, aceștia din urmă fiind bătuți crunt. Le-a ascultat și interceptat telefoanele locuitorilor din Hong Kong, iar celor care mergeau la mitinguri li se trimiteau SMS-uri anonime cu mesajul: „ Știm că sunteți acolo, întorceți-vă acum acasă sau veți suferi consecințe“. S-au produs sute de arestări, iar liderii societății democratice din Hong Kong au fost încătușați și trimiși în China continentală, pentru anchete dure și procese-spectacol, cu verdicte cunoscute dinainte.

Fostul redactor-șef al publicației Apple Daily a fost arestat după ce însuși patronul ziarului fusese deja condamnat la pușcărie și băgat în alte câteva procese pentru participarea sa la proteste și, de asemenea, pentru „înțelegere secretă cu forțe străine“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.