Caută
Close this search box.

Gheorghiţă: CNCAV încurajează vaccinarea fermă cu acelaşi tip de vaccin, în cazul ambelor doze

valeriu Gheorghiţă

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că CNCAV încurajează vaccinarea cu ambele doze, atunci când este vorba de vaccinul de la compania Oxford/ AstraZeneca, precizând că excepţiile sunt în cazul în care o persoană manifestă tromboză cu trombocitopenie, după prima doză, sau şoc anafilactic.

“În urma evaluării, atât a recomandărilor din partea comisiilor de specialitate epidemiologice şi sănătate publică de la nivelul Ministerului Sănătăţii, precum şi a datelor ştiinţifice pe studii de tipul schemei de vaccinare heterelogic care au fost efectuate în Germania, Spania şi Marea Britanie, am concluzionat faptul că în acest moment CNCAV încurajează vaccinarea fermă cu acelaşi tip de vaccin în cazul ambelor doze atunci când vorbim de schema de vaccinare cu vaccinul de la compania Oxford/ AstraZeneca, excepţie fiind contraindicaţiile care sunt menţionate în rezumatul caracteristicilor produsului şi atunci când pacientul dezvoltă tromboză cu trombocitopenie după prima doză, sindrom de pierdere capilară, şoc anafilactic”, a declarat Gheorghiţă.

El a precizat că, până la finalizarea studiilor, este mai prudent să nu fie combinate vaccinuri care folosesc tehnologie diferită.

“Datele ştiinţifice de la acest moment vor fi reevaluate după finalizarea studiilor clinice şi considerăm că este mai prudent la acest moment să aşteptăm validarea rezultatelor finale până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologii diferite.

Evident că această decizie este fundamentată şi a luat în calcul atât precizările Agenţie Europene a Medicamentului, care spune foarte clar că în acest moment nu se află în măsură să facă o recomandare fermă în acest an.

De asemenea, studiile clinice efectuate pe scheme de vaccinare heterologe nu depăşesc mai mult de o mie de pacienţi. Din ceea ce ştim în momentul acesta este că reactogenitatea la cea de-a doua doză cu un vaccin pe bază de Arn mesager este mai crescută comparativ cu schema de vaccinare care foloseşte acelaşi tip de vaccin, nu putem anticipa frecvenţa reacţiilor adverse mai scăzută de 1 la 1000 pentru că nu au fost înrolate atâtea persoane în aceste studii”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

El a menţionat că motivul pentru care nu se combină două tipuri de vaccin deocamdată, este legat de siguranţă şi nu de eficacitate.

“Ca atare, în acest moment, deşi imunogenitatea pozitivă, practic pacienţii care au primit o a doua doză cu vaccin pe bază de ARN mesager, au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor neutralizaţi comparativ cu persoanele care au primit a doua doză cu acelaşi tip de vaccin, însă nu putem defini în totalitate profilul de siguranţă şi frecvenţa reacţiilor adverse atunci când vorbim de reacţii adverse mai rare de 1 la 1000 de persoane.

Ca atare nu se pune problema foarte clar de eficacitate, ci mai degrabă ceea ce a făcut să menţinem schema de vaccinare cu două doze din acelaşi tip de vaccin, este siguranţa. Considerăm că este important să vedem toate datele de siguranţă pe o frecvenţă mai mică decât 1 la 1000 moment în care vom reevalua toate aceste date şi vom fi în măsură să spunem dacă este sau nu recomandat să facem această schemă de vaccinare heterologă”, a mai transmis Valeriu Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri